Odhliadnuc od toho, že dnes vonku teplota klesla asi o 20 stupňov, prežila som pohodový deň. Z práce som dnes mohla odísť skôr, tak som sa potešila, že aj v strede týždňa si nájdem čas na pečenie. Keď som tak bezradne pozerala na tie kilá jabĺk, ktoré sme s Lukym doviezli minulý víkend od mojich rodičov, bolo rozhodnuté. Nebudem sa trápiť a upečiem nám rustikálnu galettu.
Viete čo je na galetách najkrajšie? Práve to aký je tento koláč škaredý svojou nepravidelnosťou a zvládne ho pripraviť aj začínajúca pekárka/kuchárka – teda aj ja som to dala! 🙂 A odporúčam. Galette je ako obrovská miska z cesta plnená sladkými jablkami so škoricovou príchuťou. Pravá jeseň. A vonku môžu aj slony padať, nie? Dobrú chuť.
- 2 hrnčeky hladkej špaldovej múky
- 1/2 hrnčeka ovsenej múky
- 1/2 hrnčeka vody
- 230 g studeného masla
- štipka soli
- PL hnedého trstinového cukru
- 1 kg ošúpaných jabĺk, nakrájaných na mesiačiky
- 1/2 hrnčeka hnedého trstinového cukru
- 1 PL mletej škorice
- 1/2 ČL mletého muškátového orechu
- štipka soli
- šťava z polky citróna
- práškový cukor na posypanie (nemusí byť)
- 1 malé vajce
- Najprv si pripravíme cesto. V miske vymiešame múku, soľ, cukor, maslo, pridáme trochu vody.
- Vymiešame cesto do guličky, tak aby sa príliš nelepilo. Cesto odložíme na hodinu do chladničky, prípadne na 15 minút do mrazničky. Ja som cesto nechala v chladničke odležať do nasledujúceho dňa.
- Vyhrejeme si rúru na 200 stupňov.
- Jablká premiešame s cukrom, škoricou, citrónovou šťavou, štipkou soli, muškátovým orieškom a odložíme bokom.
- Vyberieme cesto z chladničky a necháme 5 minút postáť. Následne cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme do kruhu s priemerom asi 30 cm.
- Jalbká naukladáme na cesto tak, aby sme nechali aspoň 5 cm okraj voľný.Cesto na konci zahneme dovnútra koláča a vytvoríme nepravidelnú galetu.
- Cesto ešte potrieme rozmiešaným vajíčkom a dáme piecť na 50 minút.
Dorota says
Piekla som uz viac galettiek ale tato vasa mi chutila najviac! Dakujem za recept.
The Story of a Cake says
Dakujem! Dufam, ze si ju este parkrat upecies!:P
Stanka says
Galetky tento rok u mna vedu, broskynove, slivkove a dnes skusim aj tuto! ?
Jana says
Koláčik je božskýýýý 🙂 mnam. idem ho opat piecť. Odporúčam vymeniť iba cukor za med. Dokonala chuť jablko -škorica – med a to maslové cesto a tá vôňa v byte.
Katka says
Kolacik chutil skvele, ale nevieme preco sa nam cesto v trube zacalo roztekat… Ci to bolo tym maslom alebo jablcka pustili šťavu … recept sme sledovali do bodky … ale na chuti to nic nezmenilo, bol fakt super 🙂
Danka says
Za mna koláč posledných 3 mesiacov! Iný ani nerobím. Veľmi chutný a byt po ňom krásne vonia aj na druhý deň ?