Február ešte nie je úplne vo svojom grande finále, no ja myšlienkami sústredene privolávam jar, teším sa na štebotanie vtákov a svieži, voňavý jarný vzduch. Dnes sme si tú jarnú atmošku aj trochu nasimulovali, keďže sme s dievčatami zo Stvory z kuchyne a Jedz a miluj fotili posledný článok – jarný lookbook do ďalšieho čísla magazínu MAK, ktorý čoskoro vyjde online.(už, už v marci! Tešíte sa?) Veru dúfam, že s s jarným číslom MAKu príde aj skutočná jar a s ňou ruka v ruke opäť nová motivácia, nové nápady. No a po mojej zimnej hibernácii nebude ani stopy. Posledné dni som taká unavená mŕtvolka, že mám problém vstať, zaspávam už ráno v autobuse a priznám sa, že po návrate z práce občas moje kroky vedú rovno do perín…Zatiaľ som neprišla na ten správny trik ako s touto únavou bojovať. Ak máte nejaké zaručené rady, sem s nimi!
Jediné, čo ma zatiaľ povzbudí je, keď si doma ku kávičke upečiem fajný domáci voňavý koláč Tentokrát sa mi doma už dlhšie povaľovali hrušky a akosi sa nikto nemal k činu ich skonzumovať v raw verzii (poznáte to, keď vám niekto iný nenakrája, sami si nenakrájate—ach).Skončili teda skaramelizované v tomto obrátenom koláčiku. Tak čo, pečiete cez víkend aj vy?
Vaša Maťa
Ingrediencie do 24 cm formy:
4 celé vajcia
130 g cukru muscovado (trstinový cukor, viac podľa chuti)
80 ml rastlinného oleja
200 g špaldovej hladkej múky
80 g namletých vlašských orechov
1 a pol ČL prášku do pečiva
1/2 ČL sódy bikarbóny
štipka soli
1 PL kakaa
2 hrušky nakrájané na menšie kúsky
3 PL cukru muscovado
trošku vody
POSTUP:
- Rúru si vyhrejeme na 170 stupňov. Formu vystelieme papierom na pečenie.
- Na panvici si rozpustíme cukor s troškou vody. Pridáme nakrájané hrušky a pár minút necháme skaramelizovať.
- Hrušky naukladáme na dno formy do kruhu a zalejeme rozpusteným cukrom (stačí tak, aby boli hrušky preliate).
- Vajcia vyšľaháme s cukrom a potom pridáme olej.
- Samostatne zmiešame múku, kakao, sódu, prášok do pečiva, štipku soli a orechy.
- Suchá zmes primiešame stierkou k mokrej.
- Opatrne zmes nalejeme lyžičkou dávkujeme na rozložené hrušky vo forme.
- Dáme piecť do rúry na cca 35-40 min (zabijete ma, ale naozaj si nepamätám presný čas pečenia…(cca po pol hodine pečenia treba skúšať špajdľou, či na nej bude zostávať surové cesto..Ak nie, koláčik je hotový a môžete ho vytiahnuť z rúry). Po vychladnutí celý koláčik otočíme.
POZOR: Počas pečenia z mojej formy trochu vytekal karamel, preto je napr. fajn uložiť na dno rúry plech, do ktorého bude karamel stekať. Aby ste potom nemuseli čistiť celú rúru, tak ako ja :DDD
Lucia says
V tomto období je tento recept ako dar z neba :). Pivnica je plná hrušiek zo záhrady, tak som využila aspoň časť. Koláčik mal úspech, recept je výborný, len nabudúce musím pridať viac hrušiek :).