Môj pozitívny vzťah k hruškám sa formoval celé roky…Ako dieťa som im nevedela prísť na chuť , buď boli tvrdé a tie mäkké, maslovej konzistencie ma nezaujali už vôbec…Vždy u mňa vyhrávali domáce jabĺčka a hrušky, hoci šťavnaté, zostávali v tieni…No čím som staršia, tým viac ma bavia sladké kombinácie práve s aromatickými hruškami. Či už je to obyčajná horúca ovsená kaša s nakrájanou hruškou a štipkou škorice, obrátený hruškový koláč (perfektný je s kardamonom!) a moje foodblogerské JA jasá pri predstave luxusnej kombinácie čokolády a voňavých hrušiek…Bohu vďaka, že sa chute rokmi menia! 😀
Inak by nevznikol tento parádny koláčik na štýl brownies, ktorý som pripravila v spolupráci so Sweet Family cukrom. Ak chcete namiesto hrušiek použiť iné záhradkové ovocie, fantázii sa medze nekladú a bude určite chutný aj so slivkami, či aktuálne s jabĺčkami. Taktiež namiesto mletých pistácii môžete použiť mleté mandle či pekany. Je to univerzálna rýchlovka, samozrejme nemusíte sa hrajkať s hruškami tak ako ja, stačí keď ich len očistíte, nakrájate a naukladáte navrch koláčika:)
Dobrú chuť!
Ingrediencie
- 120 g čokolády
- 110 g masla
- 3 vajíčka (samostatne bielky a žĺtky)
- 90 g trstinového cukru Sweet Family
- 100 g mletých pistácií
- 1 PL kakaa
- 1 ČL mandľový extrakt (môžete aj vynechať)
- štipka soli
- 3 malé hrušky
POSTUP
- Pripravíme si formu s priemerom 20×30 cm a vytrieme ju maslom a poprášime kakaom.
- V hrnci nad parou si rozpustíme čokoládu s maslom.
- Samostatne vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny. Postupne prišľaháme aj čokoládovú zmes.
- Primiešame pistácie, kakao, môžeme pridať mandľový extrakt a štipku soli.
- Nakoniec zľahka primiešame samostatne vyšľahané bielky.
- Cesto nalejeme do formy.
- Hrušky rozkrojíme na polovice, vyberieme jadro a tieto polovičky nakrájame tak, aby sme jeden koniec neprerezali a vytvorili „vejár“. Hrušky rozložíme po celej forme.
(Alternatívne môžeme hrušky aj nakrájať na malé kúsky a vmiešať do cesta alebo plátky hrušiek naukladať na cesto)
8.Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na 25 minút.
Pridaj komentár