Okej. Keď sa na mňa z okna dnes ráno mračili tmavé kopovité oblaky, nebola som si celkom istá, či je ten správny deň na zverejnenie tohto receptu na zmrzku:DDD Počasíčko nám našťastie postupom času ukazálo svoju krajšiu tvár a naozaj to vonku vyzerá na pravý (aj prvý) júlový deň. My sme ho oslávili s kornútikom domácej tiramisu zmrzky v ruke. Momentálne je to u mňa top zmrzlina všetkých top zmrzlín na svete! Asi to bude tým, že tiramisu je jeden z mojich najobľúbenejších dezertov a neviem prečo mi napadlo až teraz pretranformovať ho aj do mrazenej podoby. Pozitívne je, že ako zmrzka vydrží dlhšie!;) Ak sa vám ježia chlpy pri predstave, že do zmrzky musíte dať sladené kondenzované mlieko, ľahká pomoc. Kľudne ho nahraďte kyslou smotanou a doslaďte medom.
Dobrú chuť a užívajte slniečko, či ste doma v záhrade alebo v dovolenkovom rezorte ďaleko za hranicami!
Vaša Maťka
Ingrediencie:
- 300 g mascarpone
- 200 g kyslej smotany
- 1 salko (sladené kondenzované mlieko)
- 10 ks dlhé piškóty
- 2 hrnčeky silnej kávy
- 1 PL amaretta
- hrsť nasekanej čokolády
POSTUP
- Uvaríme si silnú kávu a necháme ju vychladnúť. Ja som ju zaliala na hlbokom tanieri, aby sa piškóty dobre namáčali.
- Do kávy primiešame aj lyžicu amaretta.
- Vyšľaháme mascarpone s kyslou smotanou a primiešame salko. Ak sa vám ježia chlpy pri tomto slove, kľudne salko nahraďte 200 g kyslej smotany a pridajte 2-3 PL medu.
- Pripravíme si formu. Najlepšie podlhovastú chlebíkovú a naplníme ju polovicou zmrzlinovej zmesi.
- Naukladáme teraz piškóty, ktoré si ešte predtým namočíme do kávy (iba jemne).
- Zalejeme druhou polovicou zmrzlinovej zmesi. Piškótky sa nám budú trochu predierať navrch, ale to nevadí. Iba ich jemne zatlačíme naspäť alebo necháme tak.
- Zmrzlinu prekryjeme potravinovou fóliou a dáme do mrazničky stuhnúť. Asi po hodine vyberieme a navrch nasypeme nasekanú čokoládu. Vložíme naspäť do mrazničky a ešte mrazíme asi 3 hodiny.
- Pred podávaním zmrzlinu pár minút necháme zmäknúť pri izbovej teplote.
m says
Milujem Vase recepty. Zmrzlinu som robila vcera a uz inu nebudem. Dakujem.