Na Vianoce vždy vymýšľam nové a nové receptíky, no klasikou, ktorá sa opakuje každý rok, sú samozrejme medovníky. Vždy ich robím ako prvé a sú takým mojím nenápadným vstupom do vianočnej koláčikovskej sezóny. Priznám sa, že mám viacero receptov, nikdy si nepamätám, ktorý som robila a potom stojím bezradne v kuchyni a rozmýšľam, ktorý bol ten najlepší. Myslím, že tento rok som sa hneď trafila…Tieto medovníčky sú mäkkučké hneď po upečení, takže misia splnená. Sú voňavé, sladké tak akurát a ak máte doma kreatívneho ozdobovača, tak trafíte dve muchy jednou ranou. Chutné a zároveň krásne medovníčky na vašom vianočnom stole:)
Ingrediencie:
- 1 kg hladkej, preosiatej múky
- 300 g práškového cukru
- 6 PL medu
- 200 g zmäknutého masla
- 6 vajec
- 1,5 ČL sódy bikarbóny
- 2 ČL perníkového korenia
- 1 ČL škorice
- rozšľahané vajíčko na potretie medovníkov
POLEVA:
- cca 200 g preosiateho práškového cukru /nesmie tam byť žiadna hrudka
- 1 bielok
POSTUP:
- Do kuchynského robota vložíme všetky suroviny, teda múku zmiešanú so sódou bikarbónou, perníkovým korením a škoricou, cukor, med, na malé kúsky rozkrájané maslo, vajíčka.
- Vypracujeme pekné cesto alebo si pomôžeme s kuchynským robotom ako píšem vyššie.
- Cesto zabalíme a vložíme do chladničky na 24 hodín.
- Cesto vyberieme, rozdelíme na menšie časti a začneme na pomúčenej doske vaľkať a vykrajovať rôzne tvary.
- Pečieme v rúre vyhriatej na teplotu 180 stupňov a približne 9 minút.
- Hneď po vytiahnut z rúry potieram medovníčky rozšľahaným vajíčkom.
- Vychladnuté medovníčky môžeme zdobiť bielkovou polevou. 2 alebo aj 3x preosiaty cukor vymiešame alebo na slabých otáčkach vyšľaháme s bielkom. Na redšiu polevu dajte cukru menej.
Marcela says
Perfektné medovníky, super recept, rýchla práca.
jana says
uzasne vyzkusala som a velmi velmi sa podarili. dakujem za recept
Jana says
Sú nádherné. Prosím Vás, múka má byť hladká špeciál? Ďakujem