Viem, že koláč z gaštanového pyré nie je tým pravým dezertom na teplé augustové dni, ale poznáte to. Keď dostanete na niečo takú chuť, že okamžite utekáte do potravín a ešte v ten deň musí byť koláč na tanieriku…Ok, viem, že väčšina z vás vie na rozdiel odo mňa svoje chúťky kontrolovať a občas aj potlačiť. Ale u mňa platí, že neprekonateľnú chuť na niečo prekonám len keď ten vytúžený dezert konečne zjem:D
A takto to dopadlo presne aj s týmto gaštanovým koláčom. Keď som si konečne našla tri sekundy voľného času, vnorila som sa do kuchárskych kníh a objavila som v knihe Love, bake, nourish od Amber Rose úžasne vyzerajúci, epický koláč. Sama Amber píše, že je to jeden z jej najobľúbenejších dezertov a ja som sa tiež zaľúbila a musela som túto jesennú dobrotu mať hneď…Vôbec mi neprekáža, že sezóna gaštanov, vlnených svetrov, horiacich škoricových sviečok a Happy Socks na nohách je ešte v nedohľadne….
A knihu Love, bake, nourish odporúčam všetkým vám, milovníkom voňavého, sladkého pečenia. Amber používa iba prírodné sladidlá, hlavne med a ďalšie zdravé suroviny…A priznám sa, namotala som sa aj vďaka úžasným fotkám koláčikov. A už mám v knihe asi päť ohnutých rožkov s odkazom, že: Toto upeč nabudúce! :PP
Ingredients
- 5 vajec (samostatne žĺtka a bielka)
- 100 g medu (podľa chuti)
- 100 g zmäknutého masla
- 500 g gaštanové pyré (ja som kúpila sladené)
- 100 g mletých vlašských orechov alebo mandlí
- trochu citrónovej kôry
- 100 g kvalitnej tmavej čokolády nasekanej na kúsky
- ovocie na ozdobu
- krém
- 100 g zmäknutého masla
- 80 g trstinového cukru (podľa chuti)
- 150 g cream cheese
- 1 ČL vanilkový extrakt
Instructions
- Rúru vyhrejeme na 180 stupňov a vymastíme si formu s priemerom 24 cm.
- Vyšľaháme žĺtka a med, pridáme maslo, gaštanové pyré, citrónovú kôru, mleté orechy a nasekané kúsky čokolády.
- Všetko spolu poriadne premiešame.
- Samostatne si vyšľaháme bielka a zľahka ich primiešame k zvyšnej zmesi.
- Vylejeme do formy a pečieme približne hodinu. necháme vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme krém.
- Vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom. Pridáme cream cheese, vanilkový extrakt a ešte raz prešľaháme. Necháme stuhnúť v chladničke aspoň 30 minút.
- Keď koláč vychladne, natrieme ho krémom a ozdobíme ovocím podľa fantázie.
Blanka says
mňam…vyzerá super 🙂