Ako decko si október pamätám len ako ten mesiac, kedy sme mávali v škole zber gaštanov. Tento mesiac mi nikdy ničím neimponoval, ale ani mi nevadil. Jednoducho naozaj si október a detstvo spájam len so zberom gaštanov:) Veľmi obľúbený a deckami rýchlo vyčistený „spot“ na dedine boli staré gaštanové stromy v okolí kostola a dedinskej fary. U nás bola do zberu zapojená vždy celá rodina. Keďže som začala gaštany zbierať vždy neskoro a v okolí kostola už ostali len holé gaštanové pichľavé šupky, vždy sme s našimi hľadali rôzne alternatívy a častokrát sme prešli celý okres, len aby som nazbierala čo najviac a vyhrala za zbieranie v škole aspoň nejaké farbičky, vodové farby či skicár.
Október bol mesiac, kedy sme vždy na výtvarnej výchove vyrábali gaštanových panáčikov alebo zvieratká. Nakoľko kreativitiou a umeleckým duchom som nikdy neovplývala, väčšinou som vytvorila trápneho gaštanového jeleňa alebo psa (ktorý vlastne vyzeral tiež ako jeleň). Na viac som sa nikdy nezmohla:)
Október bol tiež čas, kedy pominula septembrová melanchólia z končiacich sa letných prázdnin a do Mikuláša a Vianoc bolo vždy ďaleko, preto som k októbru mala vždy neutrálny nešpecifický vzťah.
Hoci dnes to vonku vôbec nevyzeralo na typický októbrový deň, zaspomínala som si čiastočne na chladné gaštanové októbre. Nevyrábala som síce gaštanové jelene, ale pripravila som Lukymu k meninám gaštanový cheesecake. A október je veruže nádherný mesiac. Hlavne keď si môžeme vychutnávať sobotný koláčik len tak v tričku, na terase zaliatej teplým jesenným slnkom.
Ingredients
- 200 g Hobbit celozrnných sušienok
- 60 g masla
- 1 PL gaštanového pyré
- 500 g mascarpone alebo iný krémový syr (napr. Philadelphia)
- 200 g kyslej smotany
- 250 g gaštanového pyré
- 1 vanilkový cukor
- hrnček práškového cukru
- 3 celé vajcia
- 3 žĺtka
- pol deci rumu
Instructions
- Rúru si predhrejeme na 175 stupňov. Tortovú formu s priemerom 22 cm vyložíme papierom na pečenie.
- Pripravíme si korpus tak, že podrvené keksíky zmiešame so zmäknutým maslom a lyžičkou gaštanového pyré. Hmotu roztlačíme na dno tortovej formy a dáme na chvíľu do chladničky.
- Vymiešame mascarpone cukrom.
- Postupne pridávame celé vajcia a po jednom aj samostatné žĺtka. Vymiešame dohladka.
- Pridáme smotanu, vanilkový cukor, rum a nakoniec aj gaštanové pyré.
- Pripravíme vodný kúpeľ. Stačí ak do rúry vložíte plech, na ktorý vylejete variacu sa vodu. Forma na pečenie nemusí byť vôbec ponorená ako som videla v niektorých receptoch. Úplne stačí, že prostredie v rúre bude zvlhčené vyparujúcou sa vodou.
- Vymiešanú plnku vylejeme teda do formy na pečenie na vychladený korpus a dáme piecť asi na 60 minút.
- Hoci sa nám cheesecake aj po hodine bude v strede triasť, rúru vypneme a koláč necháme ešte asi 30 minút v teple. Následne ho vyberieme, necháme vychladnúť a odložíme do chladničky. Najlepšie na 4 - 6 hodín.
Silvia says
Náš úplne najobľúbenejší ? Na vrch dávam ešte slaný karamel a to je potom úplná topka.
Miriam says
Tak to som mala na mtsli aj ja. Že topka so slaným karamelom?
Daniela Cervena says
Ahoj! Chcem sa ti poďakovať za tvoj senzačný recept na gaštanový cheescake. Už asi rok pečiem len podľa tvojho receptu. Očaril rakúske mlsné jazýčky u nás vo Viedni :o)
Tvoj blog je pastva pre oči.. Rada sa nechám inšpirovať novými nápadmi.
Daniela
Karin says
Tento cheesecake je uplne genialny, minuly rok som ho robila pocas vianocnych sviatkov 3x a vsetky navstevy iba chvalili.
Magda says
Wow.. znie to lákavo. Určite vyskúšam 🙂
Drahomíra says
Idem na to ??