Každý rok chodím nakupovať mikulášske sladkosti deň pred Mikulášom a každý rok nadávam, keďže v supermarketoch to vyzerá ako v súdny deň a všetci sa snažia ukoristiť, čo najviac zásob kindervajíčok… Ale nevadí, nakoniec som sa s plným košíkom predrala živá a zdravá k pokladni, dostavila som sa s plnými taškami domov, balíčky som zabalila, odovzdala kuriérovi Mikulášovi a verím, že zajtra sa dostanú včas ku svojim adresátom. Ehm, teda k ich čižmám:)
No a ja nezaháľam a spolu so Sweet Family pokračujem vo predvianočnom vypekacom maratóne…Poviem Vám, mne je v tej kuchyni tak veselo, keď sa mi neplánovane podarí super vianočný keks…Napríklad tieto gaštanové hviezdy z gaštanovej múky s čoko-gaštanovým krémom sú navyše aj bezlepkáčové:) Píšete si ich na zoznam tiež?:)
Ingrediencie:
60 g masla
1 vajíčko
120 g mletých vlašských orechov
160 g gaštanovej múky (môžte samozrejme použiť aj inú múku)
štipka soli
60 g hnedého cukru Sweet family
Krém:
100 g gaštanové pyré
40 g masla
50 g rozpustenej kvalitnej čokolády (aspoň 52 percent)
POSTUP:
1.Na cesto si zmiešame nakrájané zmäknuté maslo, vajíčko, orechy, múku, štipku soli a cukor.
- Vypracujeme kompaktné cesto, zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke odpočívať aspoň hodinu.
- Vychladnuté cesto vyvaľkáme alebo aspoň prstami roztlačíme na tenšiu placku, z ktorej vykrajujeme hviezdičky alebo iné tvary.
- Ukladáme na plech s papierom na pečenie. Z tohto množstva mi vyšlo 46 hviezdičiek.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov asi 10 minút.
- Hviezdičky budú po vybratí z rúry ešte trochu mäkké, ale to je v poriadku. Po vychladnutí budú pevnejšie.
- Pripravíme si krém. Vyšľaháme maslo s gaštanovým pyré a pridáme mierne vychladnutú rozpustenú čokoládu.
- Krém naplníme do cukrárskeho vrecka a spájame ním vychladnuté hviezdičky. Môžeme ich ešte poliať čokoládovou polevou alebo len posypať práškovým cukrom.
- Hotové skladujeme v chlade.
KRistína says
Dobrý deň, môžem sa opýtať koľko kusov asi vyjde? Ďakujem 🙂
The Story of a Cake says
Kika, mne vyslo 46 kusov, ktore som potom pozliepala.
KRistína says
Super, ďakujem krásne. Určite ich vyskúšam. Prajem krásne sviatky 🙂
Timka says
Tento rok na Vianoce som vyskúšala tento recept, no musím povedať, že na prvý šmak ma sklamal. Neviem prečo, ale cítila som v nich niečo po škvarkovníkoch, Asi po troch dňoch som sa odhodlala hviezdičku ochutnať znovu a chuť ma milo prekvapila. Zrazu sa škvarková chuť vytratila a naozaj mi chutili. Neviem v čom som urobila chybu, ale teda keď odstáli boli vynikajúce 🙂