Zajtra máme posledný deň roka 2017. Myslím, že každý z nás berie záver roka ako čas, kedy sa zamýšľa nad tým, čo sa mu počas roka podarilo, čo domrvil, čo dobré mu starý rok priniesol a čo všetko vzal.
Samozrejme ja nie som iná a každý rok bilancujem, píšem si bucket listy a dávam si nové predsavzatia, ktoré mi väčšinou nevydržia ani do konca januára 😀
Rok 2017 bol pre mňa veľmi dobrým rokom. Plný zážitkov, krásnych stretnutí, neskutočných, kreatívnych projektov a mnohokrát som ako introvert musela doslova vyskočiť z mojej komfortnej zóny :DDD Naučila som sa tiež neanalyzovať každú blbosť a nečakané životné situácie. Rok to bol úžasný, no aj ťažký zároveň.
Tento rok som sa snažila najlepšie ako som vedela skĺbiť prácu s blogom. Môj voľný čas bol vyplnený na maximum, snažila som sa robiť veľa vecí a projektov naraz a väčšinu roka som sa cítila zahltená aktivitami. Mala som obdobia, kedy som nevedela ako ďalej, dokedy to budem takto zvládať. Baví ma všetko, do čoho sa pustím… Verím, že to, čo robím má pre mňa aj pre vás zmysel, a preto sa ťažko vzdávam, čo i len jednej činnosti.
Povedala som si, že rok 2018 sa nebude niesť v znamení záväzkov, ktoré by som mala stihnúť a urobiť, ale dám si predsavzatie, čo nerobiť nič je občas fajn a naučím sa konečne spomaliť. Naozaj už nechcem riešiť a ľutovať veci, čo som nestihla alebo zabudla urobiť.
Aj keď už teraz mám hlavu plnú projektov, nápadov a inšpirácii na ďalší rok, rozhodne sa budem púšťať do všetkého pekne postupne, najprv treba dokončiť jedno a potom začať druhé… Monotasking je v kurze, multitasking je out a nikomu nič dobré nepriniesol.
Jedna moja dobrá kamoška mi nedávno prehovorila do duše a povedala mi veľkú múdrosť. Aj keď neviete, kde vám hlava stojí, treba si nájsť čas na seba a na činnosti, ktoré nám robia radosť a posúvajú nás vpred a dobíjajú vám baterky. Takže vypekajte, maľujte, čítajte, jogujte, behajte, vyšívajte …V roku 2018 budeme my na prvom mieste. Práca vždy počká…Pretože iba ak ste spokojní a zmierení sami so sebou, viete túto spokojnosť a radosť preniesť na ostatných ľudí vo vašom okolí, blízkych a kamarátov…Teda celkový win-win.
Rok 2018 celkovo nechám zrejme iba tak, plynúť. Aj keď to s mojou povahou analyzátora bude neskutočne ťažké:D Nebudem riešiť, nebudem plakať celé dni nad rozliatym mliekom, keď sa niečo nepodarí, nebudem sa sťažovať, nebudem sa porovnávať s nikým na sociálnych sieťach. Každý máme inú štartovaciu čiaru, iné zákulisie, iné možnosti realizácie a aj tak nikdy nevidíme, čo všetko sa skrýva za úspechom iných ľudí.
Jediné, čo som si dovolila presne plánovať, sú moje cestovateľské destinácie! 😀 Budúci rok by som chcela konečne navštíviť aj Afriku a vrátiť sa do mojej milovanej Ameriky, tak uvidíme:) A držte palce:)
Aj vám želám, nech prijmete ďalší rok so všetkým, čo príde. Pozitívne veci s vďakou a nepríjemné, negatívne veci s pokorou…Nech si aj naďalej postupne plníte sny, motivujete nielen seba, ale aj ostatných a nech žijete pre každodenné okamihy a maličkosti:)
Viem, že po vianočných sviatkoch máte zrejme sladkého plné zuby, ale ja mám pre vás aj tak jeden sladký recept, ktorý vám možno spríjemní posledný deň v roku.
Majte krásny, sladký záver roka, želám vám, aby ste odvážne vykročili do ďalšieho roka a nech je pre vás 2018 opäť výnimočný, plný zážitkov, stretnutí so skvelými ľuďmi a nabitý neopakovateľnými momentmi 🙂
Vaša Maťka
Gaštanová roláda s kúskami čokolády
- 5 vajec ( samostatne bielky, žĺtky)
- 110 g cukru Sweet Family
- 2 PL rastlinného oleja
- 1 PL teplej vody
- 2 PL kakaa
- 90 g polohrubej múky
- 250 g mascarpone
- 125 g gaštanového pyré
- 1 PL cukru Sweet Family (alebo podľa chuti)
- 50-60 ml šľahačkovej smotany
- 30 g nasekanej 60% čokolády
POSTUP:
- Pripravíme si veľký plech s papierom na pečenie. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov.
- Vyšľaháme žĺtky s cukrom dopenista. Pridáme olej, vodu.
- Primiešame múku a kakao. Jemne vmiešame aj vyšľahané bielky.
- Cesto vylejeme na plech, zarovnáme a dáme piecť na cca 8-10 min.
- Upečené cesto zvinieme a zabalíme do vlhkej utierky. Necháme mierne vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme krém. Vyšľaháme mascarpone s gaštanovým pyré, cukrom. Krém bude dosť hustý, preto odporúčam ešte prišľahať 50-60 ml šľahačkovej smotany na zjemnenie.
- Keď nám cesto jemne vychladlo, natrieme ho gaštanovým krémom a posypeme nasekanou čokoládou. Odstránime papier a cesto s krémom zvinieme do rolády.
- Dáme do chladničky stuhnúť na cca 2-3 hodiny.
TIP: Hotovú roládu môžeme poprášiť cukrom alebo poliať bielou čokoládou a posypať čokoládovými hoblinami.
Martina says
Kraaasne napisane,Matka❤velmi ti prajem,nech ti rok 2018 prinesie vsetko,co si od neho zelas ?
The story of a cake says
Aj tebe Matka! Krasny Silvester a nadherny Novy rok, nech sa ti dari a nech si hlavne stastna a zdrava (klise, ale to je to najdolezitejsie, co si mozme priat??) ?
martina says
dakujem,Maťka..mozno pre niekoho klise,ale pre mna to najdolezitejsie ♥
Erika says
Ahoj Mati ak mám niečo piecť idem sa vždy inšpirovať k tebe ! Tvoj bolg je krásny a koláče mi velmi chutia zatiaĺ nebol taký ktorý by mi nevysiel alebo nechutil !prajem ti úspešný rok 2018 a aby si docestavala kam si si predsavzala ! Erika
The Story of a cake says
Ahoj Eri! Dakujem za krasny komentar a aj ja ti osobne prajem nech sa ti splnia vsetky sny a nech mas krasny aj dalsi rok 2018 🙂