Ako starnem, viac začínam milovať jeseň. Ako dieťaťu mi toto ročné obdobie evokovalo iba blížiacu sa školu, povinnosti, skoré ranné vstávanie, pridávanie vrstiev oblečenia. Bol to koniec bezstarostným prázdninovým dňom… No ale s pribúdajúcim vekom začínam vnímať krásy každého ročného obdobia a snažím sa užívať si prítomnosť. Aj keď pri všetkých starostiach a povinnostiach, ktoré nás dennodenne valcujú, občas nevnímam ani dátum v kalendári:)
A dnes som zhodnotila, že už tisíc rokov som nepridala žiadny nový recept. Nebolo času veľmi vypekať a zamestnávali ma iné starosti a povinnosti, no taký je život…Nie vždy všetko ide ako si v hlave naplánujeme. A ja to mám ešte ťažšie, kedže som milovníčka plánovania, všetko si zapisujem, milujem „to do“ listy, plánujem nielen dni, ale už roky dopredu a som vždy vykoľajená, keď niečo nejde podľa mojho nalinajkovaného života:) Niekto mi raz povedal, že Boh sa najviac smeje vtedy, keď si niečo plánujeme…No ja som už raz taká povaha a život bez presných plánov je pre mňa tak nepredstaviteľný ako deň bez sladkých raňajok :DDD Poznáte to tiež?:)
Ale aby som vás nezahlcovala úvahami o neplánovaných životných trápeniach, poďme radšej na niečo príjemnejšie a chutnejšie…Napríklad ďalší jesenný koláčik. Tento je obzvlášť špeciálny, pretože obsahuje moje najmilovanejšie (a v detstve nepochopené) gaštanové pyré…Celé leto otváram mrazničku, vždy zavadím pohľadom o tú zamrznutú gaštanovú kocku a prehováram si do duše, aby som vydržala aspoň do októbra…Tak a teda, keď vonku nastala správna sychravá atmoška na prípravu gaštanových dezertov, môžem recept na túto lahôdku vypustiť medzi vás:) Nech vám chutí:)
Ingrediencie:
100 g masla
120 g kvalitnej čokolády
50 g krupicový cukor SWEET FAMILY
3 veľké vajcia
250 g sladené gaštanové pyré (klasická mrazená kocka)
60 g hladkej múky
1/2 ČL prášok do pečiva
štipka soli
KRÉM:
120 g vanička krémového syra
150 g mascarpone
2 PL práškový cukor SWEET FAMILY (prípadne viac podľa chuti)
čoko hobliny a lieskovce na ozdobu
(pri zdobení ako aj chuti čoko/gaštan- som sa inšpirovala tu )
POSTUP:
1. Najprv si v miske nad parou rozpustíme čokinu s maslom. Necháme mierne vychladnúť.
2. Žĺtky poriadne vyšľaháme s cukrom a potom postupne pridávame čokoládovú zmes. Ďalej šľaháme. Pridávame po kúskoch nakrájané pyré, prešľaháme a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva s štipkou soli.
3. Na záver stierkou primiešame opatrne samostatne vyšľahané bielky.
4. Cesto nalejeme do formy o veľkosti 22 cm vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť do rúry na 180 stupňov približne 30 minút.
Cesto by sa nemalo príliš vysušiť. Je to skôr typ brownie koláča. Ak chcete koláčik vyšší, pečte v 20 cm forme.
Na krém si stačí vyšľahať mascarpone s krémovým syrom a s cukrom. Ak je krém trošku redší, vložíme ho na 30 minút do chladničky. Krémom potrieme vychladnutý koláčik a ozdobíme čoko hoblinami a orieškami.
Pridaj komentár