Aj vy by ste si priali, aby mal deň aspoň 48 hodín? V poslednej dobe sa s chuťou púšťam do projektov, v ktorých vidím potenciál plus občas chcem pre vás napiecť nejaké tie tortičky, venujem sa samozrejme práci a som rada, keď stihnem na blog prispieť aspoň raz za týždeň … Aj tento víkend som mala extra nabitý a neverila som, že si nájdem čas na nejaký blogový príspevok. Večer som objavila v chladničke kokosový tuk, no a kopla ma hneď a zaraz múza. …Keďže mi zostal mletý mak (a ja mak milujem!) a v kúte sa povaľovalo pár jabĺk ready to eat, rozhodla som sa zaexperimentovať a vytvoriť niečo rýchle, jednoduché a makovo-jablkové…A tak vznikol príbeh tohto flambovaného makovca. Celý krásavec je bez lepku a dokonca si pochutia aj bezlaktózoví gurmáni….Taakže milovníci maku spojte sa a vyťahujte flambovacie zbrane! ..Po upečení koláča máte o zábavu postarané!
Ingrediencie:
3 vajcia (samostatne bielky, žĺtky)
70 g práškový cukor
50 g kokosový tuk (rozpustený)
110 g mletý mak
štipka soli
štipka prášku do pečiva (dala som menej ako 1/2 ČL)
2 strúhané jablká
1/2 balíka škoricového cukru
2 bielky
80 g práškový cukor
POSTUP:
1. Pripravíme si formu s priemerom 18 cm a vystelieme ju papierom na pečenie. Rúru vyhrejeme na 170 stupňov.
2.Vyšľaháme žĺtka do peny a pridáme rozpustený tuk. Prešľaháme.
3. Samostatne zmiešame mak, prášok do pečiva a štipku soli.
4. Samostatne vyšľaháme bielky. Keď sú jemne vyšľahané, postupne pridávame cukor a šľaháme na vysokých obrátkach pár minút, až kým nie je pena pevná a lesklá.
5. K žĺtkom pridáme makovú zmes, premiešame stierkou a nakoniec primiešame bielkovú penu. Zmes nalejeme do formy a dáme piecť na cca 25 – 30 minút (treba testovať cesto špajdľou).
6. Hotový korpus necháme vychladnúť a navrstvíme strúhané jablká zmiešané so škoricovým cukrom.
7. Z ďalších 2 bielok a práškového cukru si vyšľaháme tuhú penu. Túto penu nanesieme na koláčik, nožíkom robíme rôzne tvary, vlny, aby bola nepravidelná. Dáme opäť do rúry sušiť na cca 100-110 stupňov, najlepšie horný ohrev a teplovzduch. Ja som sušila takmer hodinu.
8. Hotovú penu som ešte mierne pripálila flambovacou pištoľou.
Voilá! Hotovo:)
erika says
Vyzerá nádherne tie vlny z bielkov- úžasné a chudnem , tak rozmýšlam či tento sa može 😀 samé zdravé ingrediencie len cukor zamením za hnedý ,za med ? potrebujem niečo sladké, ale zdravé NUTNE :DD a chválim aj cheese z predchádzajúceho príspevku obdivujem ako vieš urobiť z keksov ten vysokánsky bok torty!!!Mne sa to vždy rozsype pri vyberaní z formy !čau Erika