Ako veľmi som sa mýlila, keď som si o mojom prvom domácom chlebíku myslela, že je dokonalý. Bol super, ale naozaj parádny sa mi podaril až tento kváskový. Medzitým bolo ešte veľa nervy drásajúcich pokusov, ktoré nevyšli a chlieb s ťažkým buchotom dopadol na dno smetného koša, sprevádzaný mojím hlasných šomraním. Nie som veľmi trpezlivý človek a chcela by som, aby všetko vyšlo vždy na prvý pokus (ja viem, nie je to „cnosť“, ktorou by mala oplývať foodblogerka..) No ale práve pri varení a pečení sa učím tento môj neduh ovládať a po čase som pochopila, že čím človek viac skúša a učí sa, tým to ide lepšie a ľahšie. Tak to je aj v mojom konkrétnom prípade s pečením domáceho chleba. Tak strašne som proti polotovarovému pečivu v supermarketoch a tak veľmi som sa chcela naučiť piecť ho doma, až motyka vystrelila… Inšpirovala som sa kváskovým chlebom od Kitchenette, len postup som si prispôsobila podľa seba. No a posledné dva pokusy môžem opísať slávnostným slovným spojením „dala som to!“. Konečne som prišla na techniku, správny pomer ingrediencií a čas kysnutia, hnetenia a pečenia. Iba kvások ešte nie je moje know – how, ale dostala som ho od šikovnej kolegyne. Ale myslím, že mega úspechom je aj to, že ho zatiaľ dokážem priživovať a naberá na sile každým pečením:) Tak ak ste pri pohľade na môj malý kváskový zázrak dostali aj vy chuť byť pravidelne večer celé od múky, nižšie uvádzam (dúfam, že zrozumiteľný) recept aj s postupom:)
Ingredients
- 2-3 lyžice kvásku
- 100 g ražnej celozrnnej múky
- 100 ml vody
- 300 g pšeničnej celozrnnej múky
- 100 špaldovej hladkej múky
- 200 ml vody
- 2 ČL soli
- štipka rímskej rasce
- 1 PL medu
- 50 g slnečnicové semienka
- 30 g dyňové semienka
- 20 g ľanové semienka
Instructions
- Štartovací kvások uchovávam v chladničke a vždy ho vyberiem aspoň dve hodiny dopredu, aby sa "aklimatizoval",
- Vo väčšom zaváraninovom skle zmiešam kvások, vodu a múku. Nechám 24 hodín pracovať, kým poriadne nezväčší svoj objem.
- Po 24 hodinách by sme mali mať kvások pripravený na hnetenie. Odoberieme z neho cca 2 PL lyžice, ktoré odložíme v malom zaváraninovom skle do chladničky (na ďalší chlieb).
- V kuchynskom robote alebo ručne vymiešame tú väčšiu časť kvásku, múku pšeničnú a špaldovú, med, soľ, rascu, semienka a vodu. S vodou opatrne. Cesto nesmie byť mazľavé, ale musí sa pekne oddeľovať od stien. Hnetieme 10 minút, prípadne viac.
- Keď je cesto hotové, misku zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste nakysnúť ešte asi hodinu.
- Po hodine cesto ešte opäť krátko (2 min) hnetieme na pomúčenej doske a preložíme do chlebovej formy vystlanej papierom na pečenie (napríklad aj do jénskeho skla). Prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť ešte aspoň 2 hodiny.
- Rúru vyhrejeme na 200 stupňov a vložíme do nej chleba, ktorý prikryjeme jénskym sklom. Pečieme 45 minút.
- Potom chleba odkryjeme, teplotu zvýšime na 220 stupňov a pečieme ešte 15 minút.
- Po dopečení chleba zabalíme do utierky a necháme vychladnúť.
Pridaj komentár