Ako som sa už včera vyjadrila, maková zmrzlina patrí k mojim obľúbeným príchutiam z čoraz širšieho zmrzlinového spektra. Je pravda, že som si túto makovú lásku vypestovala až na vysokej škole, konkrétne v čase môjho sladkého brigádovania v jednej bratislavskej kaviarni, kde sme si s najlepšou kamoškou privyrábali na náš americký cestovateľský sen:) No a naspäť k zmrzke, no kto by to bol pred rokmi povedal (keď fičala iba nesmrteľná klasika – vanilková, jahodová a čokoládová), že populárnymi sa stanú také príchute ako je maková, slaný karamel, limetka, bazalka…Prípadne vám v zmrzlinárni na želanie spravia zmrzlinový sandwich, či zmrzlinu v tvare ruže (odporúčam napríklad stále viac a viac populárny Koun, stojí zato sa tam cestou z práce zastaviť)…Možností je v súčasnosti neúrekom a ja som väčšinou strašne nervózna, keď čakám v rade na zmrzku, neviem si vybrať z tých očarujúcich neznámych príchutí a ľudia za mnou už nervózne prešľapujú z nohy na nohu…Jedine keď zbadám makovú zmrzlinu, moja nerozhodnosť nemá šancu a zaostrím len na ňu. Včera som si povedala, že makovú zmrzku si skúsim pripraviť aj doma z dostupných surovín. Veď je to úplne jednoduché. Pripravila som verziu s kokosovým mliekom, med sa dá alternovať s iným sladidlom a pochutia si aj vegánski kamoši…kokosové mlieko pridalo parádnu krémovosť (hustá časť, čiže skôr kokosová smotana), sladkosť zase med a banány. Joj a keď si ju ešte polejete rozpustenou čokoládou, ktorá okamžite zatuhne, budete sa cítiť ako v zmrzlinovom raji. No čo poviete, pripravíte si studené makové potešenie aj vy?
Ingredients
- 400 ml plechovka kokosového mlieka (chladená)
- 50 g mletého maku
- 2 PL medu
- 1 ČL vanilkový extrakt
- 2 stredne veľké, zrelé banány
Instructions
- V mixéri rozmixujeme kokosové mlieko (dáme iba hustejšiu časť a jemne zriedime kokosovou vodou), mak, med, banány, extrakt.
- Dáme do mrazuvzdornej nádoby a necháme zamraziť asi dve hodiny.
- Občas (ja som každých 20 minút) zmrzlinu premiešame, aby rovnomerne zamŕzala.
ZuZu says
mňam toto ma naozaj láka vyskúšať, vyzerá skvele… síce nie som veľký fanušík maku, no po vzhliadnutí tých fotiek mám naozaj strašnú chuť ju ochutnať 😀
The Story of a Cake says
Zuzu, treba vyskúšať! Ja zase naopak mak milujem najviac na svete…či už je to maková štrúdľa, maková torta, mak jedávam s jogurtom a pravidelne aj makový olej používam…makovú zmrzku som si vždy len kupovala, neviem prečo ma to napadlo až teraz urobiť si vlastnú:))