Celý týždeň som v práci nevedela obsedieť a netrpezlivo som očakávala víkend. Na pláne som mala okrem klasiky – domácich prác, športovania, oddychovania aj nejaké to jesenné pečenie. Zo špajze už vykúkali jablká, k tomu som vytiahla z chladničky čerstvé čučoriedky a spríjemnila som si hneď sobotné ráno hriešne dobrým koláčikom s posýpkou, tzv. americký jablkovo-čučoriedkový „crumble“.
Fantázii sa medze nekladú a ingrediencie si môžete upraviť podľa chuti. Ja som použila sezónne ovocie a do posýpky som pridala ovsené vločky a mandle. Na horúci crumble som ešte pridala kopček vanilkovej zmrzliny, poliala karamelovou polevou a sobotné dekadentné raňajky sú na svete! Odporúčam vychutnať si ešte v posteli.
Krásny víkend prajem.
Ingredients
- Náplň:
- 4 stredne veľké jablká
- Hrsť čučoriedok
- ¼ hrnčeka trstinového cukru
- Lyžica škorice
- Šťava z ½ citróna (alebo nastrúhaná citrónová kôra)
- 100 ml vody
- Mrvenička:
- ¼ hrnčeka špaldovej hladkej múky
- ¼ hrnčeka trstinového cukru (alebo aj menej podľa chuti)
- 100 g ovsených vločiek
- Lyžička škorice
- 100 g studeného masla
- Hrsť mandľových lupienkov
Instructions
- Pripravíme si zapekaciu misu o veľkosti asi 21 cm (priemer), prípadne môžeme použiť 4 menšie zapekacie misky a vymastíme ich maslom.
- Pripravím si náplň. Jablká očistíme, nakrájame na kocky a premiešame so škoricou, cukrom, šťavou z citróna a pridáme vodu. Jablká chvíľu orestujeme na panvici, pridáme čučoriedky a počkáme kým sú jablká celkom zmäknuté.
- V druhej miske si pripravíme mrveničku. Vymiešame rukami maslo, múku, cukor, vločky, mandľové lupienky a škoricu.
- Rúru si predhrejeme na 190 stupňov. Náplň uložíme do zapekacej misky a posypeme pripravenou mrveničkou.
- Pečieme asi 35 minút až kým nám mrvenička nezhnedne a ovocie nám pekne buble.
- Podávame s kopčekom vanilkovej zmrzliny a home-made dulce de leche (recept nižšie).
A celý koláč zmizol skôr ako som stihla povedať crumbleee:)
Ku crumble odporúčam domáce dulce de leche alebo inak povedané domáce „salko“. Ja som ho si ho pripravila tak, že som zohriala konzervu (400 ml) kokosového mlieka, hrnček trstinového cukru a lyžička medu. Zohrievala som na miernom plameni a miešala, až kým nezačal karamel tuhnúť a naliala som ho do skleného pohárika. Takto nám dulce de leche vydrží aj mesiac.
Ešte pre zaujímavosť, hoci tento postup mnohí nazývajú karamelizácia, v skutočnosti ide o chemickú reakciu, ktorá sa nazýva Maillardova reakcia. Tak a sme opäť o niečo mudrejší:)
Pridaj komentár