1. Monika, priznám sa, ze tvoj blog bol úplne prvý, ktorý som začala pravidelne sledovať a kochať sa článkami, receptami a krásnymi fotkami…Prezraď mi aj ty, čo teba osobne motivovalo začať „foodblogovať“?
Jé, ďakujem, to je super. Vždy ma poteší ak niekto blog naozaj číta. Cesta k blogovaniu bola celkom zaujímavá. Vždy som mala rada dobré jedlo, potom prišiel priateľ Roman, začala som trochu viac variť a veľmi ma to bavilo. Pamätám si napr. Tomáša Babinca, ktorého blog som sledovala snáď od začiatku a práve Roman mi povedal, prečo si nezaložím blog. Tak som sa do toho pustila.
2. Akým foťákom fotíš ty a aký objektív používaš?
Musím sa priznať, že nemám žiadnu super zrkadlovku. Je to fotoaparát Olympus PEN, čo je vlastne taká kompaktná zrkadlovka bez zrkadla. A najčastejšie fotím s objektívom Olympus M. Zuiko Digital 25mm f/1.8 MSC.
3. Aké triky používaš ty pri fotení jedla? Kde chodíš na tie krásne foodstylingové dekorácie, ktoré používaš pri tvojom fotení?
Mám pár trikov, ale nič také ako WD 40 alebo penu na holenie nepoužívam, všetko čo fotím sa dá reálne zjesť☺ Najdôležitejšie je pre mňa denné svetlo a pár odraziek. Na tie používam obyčajný polystyrén alebo malé zrkadlo. Tiež som všade zavesila biele, jemne priesvitné závesy, ktoré krásne rozptyľujú svetlo. To je môj základný set up a potom sa už pohrám len so stylingom. A všetky tie vecičky na fotenie sú výsledkom chodenia po bazároch, burzách a starožitníctvach. Vždy keď sa o nejakom dozviem, idem pozrieť, či by sa mi niečo nehodilo. Doma už máme malé vetešníctvo tak sa musím niekedy naozaj krotiť☺
4. Ktoré zahraničné alebo CZ/SK foodblogy sú podľa teba TOP a máš ich vo svojom reading liste?
Neviem ako kolegovia, ale CZ/SK scénu sledujem najviac asi na facebooku. Veľmi sa mi páči ako sa foodblogerská scéna rozbehla. Mám pocit, že mne to trvalo aspoň 2 roky☺ Pred tým som vôbec nemala tušenie o fotografovaní, tobôž o fotení jedla, nie som grafický dizájnér ani sa nerozumiem programovaniu. O to viac sa teším, že vzniká stále viac dobrých blogov, ktoré sú zaujímavé a originálne. Napríklad Miška z Dare to cook alebo Cupcaky od Rebeky. Priznávam, že rada hľadám inšpiráciu v zahraničí a blogy si všímam hlavne cez fotografie ako recepty. Som taký vizuálny typ☺ Takže vyslovene blogy nesledujem ale mám napríklad na bloglovine pár obľúbených blogov a raz za týždeň mi príde newsletter so všetkými novinkami. Čo ma zaujme, to rozkliknem.
5. Dočítala som sa, že tiež si vyštudovaná právnička. Podľa seba teda viem, že nie je ľahké skĺbiť blogovanie s každodennou prácou. Ako to všetko zvládaš?
Varenie je hlavne radosť, tak kým cez týždeň varím obyčajné cestoviny s pestom, môj čas prichádza cez víkend☺. V piatok si ako tak rozmyslím aký máme program, na čo som dostala za posledný týždeň chuť, urobím si v hlave plán a v sobotu ráno ma nájdete na trhu. A ak sa recept podarí, väčšinou skončí na blogu. Veľa krát sa však aj nepodarí alebo mi jednoducho nezostane čas, potrebujeme sa rýchlo najesť a niekam utekať. Vtedy mám trochu výčitky, že pravidelne nepridávam recepty ale na druhej strane nechcem robiť nič na silu.
7. Dala by si si radšej marocké kura plnené kuskusom s medovou omáčkou alebo by si dala prednosť klasickým kačacím hodom s lokšami?:)
Ja som taký tradičný typ, čiže určite kačka s lokšami☺
8. Bez čoho by si v kuchyni nedokázala existovať (aké ingrediencie sú pre teba na každodennom poriadku).
Keďže momentálne fungujem vo veľmi provizórnej kuchyni, zdá sa, že až tak veľa toho nepotrebujem☺ Čo však mi však ani náhodou nesmie chýbať sú kvalitné cestoviny, talianske paradajky v konzerve a parmezán. Za pár minút z nich dokážem vykúzliť skvelú večeru. Na druhej strane už teraz si viem predstaviť ako budem variť a piecť v novej kuchyni, a tak sa určite nezaobídem bez poriadneho kuchynského robota. Z ingrediencií mám vždy po ruke kvalitný olivový olej, koreňovú zeleninu na vývar alebo pečenie a maslo.
9. Keď si sa učila variť a piecť, stala sa ti aj nejaká vtipná príhoda na ktorú doteraz so smiechom spomínaš?
Neviem či mám takú príhodu. Musím povedať, že so mnou je sranda v kuchyni celkom často. Na to ako rada varím som dosť nešikovná. Sem tam mi padne tanier, hrniec, niečo vylejem, rozbijem. Ešteže to nie je na vidieť tých fotkách ☺.
11. Kde nakupuješ sezónne ovocie a zeleninu?
Najradšej na trhu. Keď sme ešte bývali v Petržalke, za rohom sme mali trh. Bolo super len tak vybehnúť v teplákoch s košíkom na nákup. Okrem toho je mojou srdcovkou Miletička a hlavne babky, ktoré predávajú naozaj domáce a sezónne produkty. Teraz mám najbližšie na trhovisko na Žilinskej kde je krásna komorná atmosféra, takže plánujem nakupovať hlavne tam.
12. Ktorá zahraničná kuchyňa je pre teba TOP? Ja napríklad milujem japonské pestrofarebné jedlá a ich chute…
Asi nemám úplne top zahraničnú kuchyňu. Skôr inklinujem k európskej kuchyni, najmä talianskej a francúzskej i keď musím povedať, že naša dovolenka v Thajsku mi tak trochu otvorila oči. Ázijskú kuchyňu som do vtedy veľmi nevnímala.
13. Existuje jedlo, ktoré by si za nič na svete do úst nedala?
Taký hmyz alebo podobné veci ma nelákajú, ak by to navyše nejako nepríjemne zapáchalo utekala by som s nohami na pleciach☺
15. Chystám sa tiež dovolenkovať v Thajsku. Mohla by si mi odporučiť, čo si v rámci ochutnávky thajských jedál nenechať ujsť? Prípadne, čo radšej neochutnávať☺
Tak tu by som sa mohla rozpísať☺ Ale odporúčam vyskúšať naozaj všetko. Veľmi som nevedela, čo od Thajskej kuchyne čakať, ale o to viac som bola milo prekvapená. Okrem krásnych pláží, to bol úžasný gastronomický zážitok. Ak mám niečo vybrať, určite treba vyskúšať papaya salad, zelené kari a čokoľvek s ustricovou omáčkou. Tá má špeciálnu umami chuť a stala som sa na nej doslova závislá. A tiež treba ísť na kurz varenia. Vyhla by som sa však hotelovým kurzov a vyrazila radšej do najbližšieho mesta. Je to viac autentické.
16. Stretávaš sa občas aj s inými slovenskými foodblogermi?
Veľmi ani nie. Myslím, že nie je na to dosť vhodných príležitostí. Ale mohli by sme dať hlavy do kopy a niečo vymyslieť. Rada sa stretávam s ľuďmi, ktorí sú rovnako strelení do jedla ako ja:)
17. Na stránke máš uvedené, že organizuješ aj občasné kurzy varenia. Neplánuješ sa niečomu takémuto venovať naplno? A aké sú tvoje plány do budúcnosti, čo sa týka blogovania a lásky k vareniu a pečeniu?
Všetko to varenie, pečenie, stylovanie ma baví a teraz sa veľmi teším na svoju prvú vysnívanú kuchyňu, kde by som rada sem tam zorganizovala pár kurzov spojených aj s tým ako dať jedlo na tanier a ako ho pekne nafotiť. A práve fotografovanie jedla je niečo čomu by som rada venovala aj v budúcnosti.
Ďakujem Monike za decembrový rozhovor. Monika je aj autorkou krásnych fotiek použitých v článku a tieto (a ďalšie) nájdete na lapetit.sk.
Pridaj komentár