Priznám sa bez hanby, že tento víkend som toho okrem upratania domu veľa neporobila…Plán na víkend bol síce namakaný, ale v sobotu sa z neho veľa nezrealizovalo… Vstala som netradične neskoro a po raňajkách som sa veľmi pomalým tempom pustila do upratovania. Poobede som do víkendového itineráru zakomponovala aj nejaké to pečenie.. A rovno som upiekla koláče dva. Jeden som vám už ukázala na FB a ako ste mnohí veľmi správne uhádli – v tortičke bolo menšie množstvo uvarenej repy, ktorá nie a nie zmiznúť z tej chladničky…No čo s ňou??:DD Hmm, nie je to prvýkrát, čo som piekla niečo s cviklou…Cviklové brownies sú často na mojom bake liste, ale tentokrát som chcela vyskúšať niečo nové a iné… Tak vznikla táto mini tortička. Malé upozornenie – ja som dala „len“ 60 g cukru, čo sa mi v konečnom dôsledku zdalo dosť málo, takže v recepte som pridala a kľudne si pomer upravte podľa vašich chuťových buniek…Takže toľko cukrárska rada do života od právničky;) Krém chváliť ani nebudem, lebo keď sa spojí lahodná chuť mascarpone, mierne slaný cream cheese, čokoláda a nutella, výsledkom môže byť jedine pomaly odoznievajúca slasť na jazyku…Hmm, teda podľa toho, koľko porcií si po sebe naložíte na tanierik:P Aj to zohrá rolu:)
Keďže tie voľnočasové a športové aktivity som svedomito ignorovala celú sobotu, v nedeľu sme si s Lukym povedali stop lenivosti a nasadli sme na bajky… Túlali sme sa zlatisto sfarbenými lesami, horami, kopcami… Škoda by bola nevyužiť tohtoročné babie leto, ktorého krása sa nedá ani slovami opísať. Inak ani neviem ako rýchlo prišlo a veľmi silno túžim, aby s nami ešte pár dní/týždňov pobudlo a nepobralo sa kade ľahšie…Ešte mám totiž nejaké jesenné výletné akcie v pláne… Milujem na tomto počasí to, že slnko cez deň stále silno zohrieva zem, vzduch je úžasne teplý. No a podvečer, keď otvoríte okno, ťahá z vonku príjemný mrazivý chlad… až taký, že sa s radosťou zabalím do vlneného svetra a na nohy si navlečiem hrubokánske ponožky starostlivo odkladané práve na tieto okamihy…Cítime všetci, že leto dávno zabuchlo za sebou dvere, ale akosi sa nechceme rozlúčiť s teplými lúčmi slnka…Pri tom ako pozorujeme lietajúce pavučinky v ovzduší, nostalgicky spomíname na zážitky tohto dlhého horúceho leta…
No ale dosť bolo tejto mojej nedeľnej chvíľky nostalgie, vráťme sa k cviklovému receptu, o to tu predsa celý čas ide, nie?:)… Naozaj čestné pionierske, že ju tam cítiť len trochu a koláč urobí viac vláčnym a trochu aj výživným… No až na tú nutella plnku, ale tak sem-tam si môžeme dopriať aj nutellové potešenie:) Hlavne keď potom obehneme na bicykli celý karpatský Bike Park:PP
Majte teda pekný celý týždeň:) Či pečiete alebo aj nie:)
Ingredients
- korpus
- 1 celé vajce
- 80 g trstinového cukru
- 60 g tmavej čokolády aspoň 52%
- 170 g uvarenej a očistenej repy, ktorú poriadne rozmixujeme
- 130 g hladkej múky
- 25 g kakao
- 1/2 prášku do pečiva
- 0,5 dl uvarenej kávy
- 0,5 dl oleja
- 30 g nasekaných vlašských orechov
- krém na celú tortu
- 250 g mascarpone
- 100 g cream cheese
- 1/2 téglika nutelly
- 100 g rozpustenej a mierne vychladnutej čokolády
- 1 až 2 PL práškového cukru (podľa chuti)
Instructions
- Rúru vyhrejeme na 180 stupňov a pripravíme si formu s priemerom 15 cm, ktorú vystelieme papierom na pečenie.
- Celé vajce vyšľaháme s cukrom.
- Pridáme rozpustenú a mierne vychladnutú čokoládu.
- Pridáme rozmixovanú uvarenú repu.
- Samostatne zmiešame múku, prášok do pečiva a kakao.
- K zmesi postupne pridávame olej, kávu, orechy a nakoniec múkovú zmes.
- Všetko poriadne premiešame a nalejeme do formy.
- Dáme piecť cca na 30-35 minút.
- Opakujeme celý postup ak chceme korpusy dva na vysokú tortu.
- Krém na celú tortu a zároveň obtretie si pripravíme tak, že vyšľaháme mascarpone, cream cheese. Pridáme nutellu, mierne vychladnutú čokoládu a prešľaháme. Podľa potreby pridáme cukor.
June @ How to Philosophize with Cake says
Wow that looks so rich and delicious! The nutella frosting sounds amazing 🙂
Erika Dvořáková says
Ach zase raz krásna prezentácia a ideme asi mnohí na tejto cviklovo tekvicovej vlne 😀 my sme mali rodinnú pasta párty pred MMM v Ke a robila som ´práve cviklové brownies nikto to nepoznal tak koláč hviezdil :DD a všetko som vybehala na druhý deň v štafete ,pekný pracovný týždeň ,e.
Agy says
Len prednedavnom som objavila vas blog a som za to velmi vdacna! Vasa prezentacia a fotky su uzasne. Mozem sa spytat, ci na dekoraciu tort pouzivate zive kvety z kvetinarstva alebo nejake specialne? Dakujem a pekny peciaci vikend prajem 🙂
Miriam says
Čo znamená pol téglika Nutelly? …tá je balená v niekoľkých veľkostiach. Myslí sa tá najmenšia? Ďakujem.
Veronika says
Dobrý den chcem sa opýtať ci je krém dost hustý a nebude sa mi vytláčať z torty ak dam na ňu este jedno poschodie,chcela by som ho použiť do dvojposchdoovej torty Dakuejm velmi pekne 🙂 vás blog je úžasný!