Cvikla je jedna z ingrediencií, ktorá v tomto chladnom počasí prevažuje aj u mňa v kuchyni. Krásne sfarbená cviklová polievka, cvikla do smoothie, pečená cvikla, vôbec nie sú potrebné žiadne komplikované recepty. V jednoduchosti je krása a namiesto postávania za sporákom mi zostane viac času na leňošenie pod dekou a pozeranie filmov, či čítanie kníh.
A pravdaže si v týchto jesenných dňoch neodpustím niečo sladké. Cvikla sa veru nestratí ani v sladkom koláči. Najradšej mám kombo cvikly a čokolády, tentokrát som pridala aj jedno jabĺčko. Výsledkom je šťavnatý čokoládový koláčik, či tortička, ktorú stačí posypať cukrom alebo poliať čokoládou. Výsledok je chuťovo aj vizuálne dokonalý a nezaberie vám celý vesmír vášho vzácneho času:)
Verím, že vyskúšate a neoľutujete:) Dobrú chuť:)
INGREDIENCIE
- 200 g očistenej a uvarenej cvikle
- 1 celé očistené jablko
- 160 g čokolády (aspoň 60 %)
- 110 g masla
- 140 g trstinového cukru
- 4 vajcia
- 1 PL kakaa
- ½ balenia prášku do pečiva
- 130 g hladkej pšeničnej múky
- štipka soli
- Pikantný lekvár (napr. ríbezlový) na potretie koláčika
POLEVA
- 50 ml smotany na šľahanie
- 50 g čokolády
- 30 g masla
POSTUP
- Pripravíme si formu na pečenie s priemerom 20 cm (môže byť aj 22 cm, koláčik bude trošku nižší) a vystelieme ju papierom na pečenie. Rúru vyhrejeme na 170 stupňov.
- V hrnci nad parou rozpustíme čokoládu s maslom.
- Vyšľaháme vajcia s cukrom dopenista.
- V mixéri rozmixujeme uvarenú cviklu s nakrájaným jablkom. Pridáme rozpustenú čokoládu s maslom a poriadne premixujeme.
- K vajíčkovej zmesi pomaly prišľahávame aj cviklovo-čokoládovú zmes.
- Pridáme kakao, múku, prášok do pečiva a štipku soli a zľahka celé cesto premiešame.
- Dáme piecť na 40 minút. Koláčik vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
- Pripravíme si ganache. V kastróliku zohrejeme smotanu, do ktorej pridáme nasekanú čokoládu a premiešame, nevaríme. Nakoniec pridáme aj maslo a miešame, kým sa tieto 3 ingrediencie neprepoja.
- Na mierne vychladnutý koláčik natrieme lekvár a polejeme s ganache.
Lenka says
je perfektná, veľmi nám chutila. Ďakujem Vám za inšpirácie a recepty. Ešte by som sa mala naučiť fotiť, to až tak nie je moja parketa.
Petra says
Bola výborná! Ďakujem za recept 🙂
Anna Stašová says
Dobrý deň!Vaša tortičká je úžasná chutí každému už som ju robila viackrát a robím ju aj dnes vnukovi má dnes 11 rokov moja je väčšia ďakujem za inšpiráciou prajem peknú nedeľu
Daniela says
Tak takýto výborný koláč som veru dávno nejedla 🙂 Bol naozaj výborný, ďakujem za recept 🙂
Magdaléna says
Dobrý deň, je možné kolácik pripraviť aj na veľkom plechu? Je potrebné všetky suroviny zdvojnásobiť?
Martina says
Určite zdvojnásobiť ?
Andrea says
Dobrý deň, chcem sa spýtať, či cviklu varíte vopred v šupke, alebo ju stačí mierne povariť postrúhanú. Čo sa týka jablka, tiež ho teba povariť, alebo stačí pridať nastrúhané? Ďakujem.
Monika says
Výborná a jednoduchá. Manžel miluje lekvár a čokoládu a mal veĺkú radosť. Robila som do 21 cm formy a mala perfektnú výšku. Ďakujem za recept
Jadranka says
Torta je naozaj výborná uz ju robim opakovane vsetkym chuti👍
Marta says
Bola výborná som ju upiekla bo forme na bábovku… Recept ukladám