Myslím, že tento expresný a sladký chlebík nepotrebuje žiadny siahodlhý komentár. Vláčny, nadýchaný, prevoňaný škoricou a perníkovým korením (aj keď Vianoce sú ešte ďaleko, no a čo:D)…Inšpirovala som sa skvelým, starším receptom od PRADOBROTY a trošku som ho upravila podľa seba… Piekla som ho už 2x a musím vyhlásiť, že toto bude zrejme koláč letnj sezóny 2019!
Dokonca sme si polovicu tohto sladkého bochníčka zobrali so sebou do Slovinska a na horách sme mali 2 dni takéto luxusné raňajky:)
Čo poviete? Vyskúšate aj vy túto jednoduchosť? Alebo cuketu nasladko veľmi nemusíte? Prípadne mi napíšte tipy aké cuketové dezerty radi vymýšľate doma vy.
Ingrediencie:
- 2 vajcia
- 250 g trstinového cukru (podľa chuti)
- 2 dl rastlinného oleja
- 1 dl mlieka
- 400 g nastrúhanej cukety
- 400 g polohrubej múky
- 100 g nasekaných vlašských orechov
- dve hrste hrozienok (alebo nasekaná čokoláda)
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL škorice
- 1 ČL perníkového korenia
- štipka soli
- mandle na posypanie
POSTUP:
- Pripravíme si väčšiu chlebíkovú formu na pečenie a vystelieme ju papierom na pečenie. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov.
- Najprv si vyšľaháme vajcia s cukrom. Pridávame aj olej. Pridáme mlieko a všetko ručne prešľaháme.
- Ďalej pridáme aj nastrúhanú cuketu, z ktorej sme zliali prebytočnú vodu.
- Samostatne zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu, škoricu, perníkové korenie, soľ. Túto suchú zmes pridáme k mokrej a premiešame.
- Nakoniec pridáme ešte orechy, hrozienka alebo čokoládu.
- Zmes nalejeme do veľkej chlebíkovej formy, vrch koláčika som posypala mandľovými lupienkami a pečieme cca 60-70 minút. Robíme klasicky test špajdľou, aby sme zistili, či je chlebík poriadne upečený:)
Takže dnes vyskúšané… :), musím potvrdiť, veľmi chutný a čo je podstatné, jedli to aj moje deti (4.8), ktorým nie je ľahké prísť na chuť …
Ahoj:) prosim davas 400g cukety a z ni pak vyzdimes vodu. Nebo vazis az vyzidmanou cuketu?
Neznasam ked autorka receptu neodpoveda na komentare. Ma ich tu len tri, iba v jednom je otazka, aj tak neodpoveda. Ignorantka?
Upiekla som cesto ako lievance a boli famózne:) skvelý recept, odporúčam vyskúšať:)