V pondelok sme dostali parádnu nádielku lesných, krásnych čučoriedok, moje obľúbené bobuľové plody. Asi 2 kilá som hneď hodila do mrazničky na smoothies, malú časť som si vyhradila k mojmu raňajkovému jogurtíku a domácej granole. No a rozmýšľala som, čo by som mohla upiecť zo zvyšku. Hlavne niečo sladké, rýchle, ľahké, a aby som nezababrala všetky misky , čo mám v kuchyni. Voľba padla na jednoduchý koláčik s názvom galette alebo ako my hovoríme, galetka.
Príprava krehkého cesta je pre mňa vždy po náročnom dni ako terapia, premiešavam prstami kocky masla so zvyšnými ingredienciami, a jediné, na čo v tej chvíli myslím je, aby cesto malo tú správnu konzistenciu. Maslo sa nesmie úplne rozpustiť, musia v ceste zostať maličké fliačiky. Preto pracujeme s maslom studeným a pridávame aj ľadovú vodu. A vždy ho rýchlo šupneme do chladničky, aby ešte zatuhlo.
No a keď je cesto vychladnuté, terapia krásne pokračuje vaľkaním cesta. Voľakedy to bola moja nočná mora, no ako som si zaužívala vaľkať cesto vždy medzi 2 kusmi potravinovej fólie, je to moja obľúbená hrajkanica s cestom:)
Poznáte to? Máte aj vy takéto oľúbené činnosti v kuchyni, ktoré sú pre vás priamo až relaxačné? Aby som trošku odskočila od prípravy galetky, ja napríkladmilujem ešte aj šľahanie bielkov s cukrom na pevný sneh:) A zase naopak, neznášam strúhanie hocičoho, mrkvy, uhoriek atď.
No ale poďme naspať k nášmu dnešnému receptu… Hovorím nášmu preto, lebo som si takmer istá, že keď vyskúšate cesto na galetku podľa tohto receptu, inú už robiť nebudete:) Chcela som do popisu napísať, že z uvedeného množstva vyjdú 4 porcie, no my sme ju s Lukym celkom poctivo sprášili sami dvaja:) Myslím, že to hovorí za všetko:D
Veď vyskúšajte a uvidíte. Prajem dobrú chuť a krásne letné dni:)
Čučoriedková galetka
Ingrediencie na cesto:
- 200 g hladkej múky
- 100 g studeného masla nakrájaného na malé kocky
- Štipka soli
- 50 g kokosového cukru
- 50 ml vody (studenej)
- 1 rozšľahané vajíčko na potretie
- Mandľové lupienky
Náplň:
- 150 g jemného tvarohu
- 1 PL kokosového cukru (viac podľa chuti)
- 200 g čučoriedok
Postup:
- Najprv si dopredu pripravíme krehké cesto. Do misky kuchynského robota dáme múku, kocky masla, soľ, cukor, vodu a celé premixujeme, aby sa ingrediencie prepojili. Nemixujeme dlho, maslo sa nesmie úplne rozpustiť, ale mali by nám v ceste zostať menšie kúsky masla.
- Z cesta urobíme placku, ktorú zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky na cca hodinku.
- Rúru vyhrejeme na 180 stupňov. Vychladnuté cesto rýchlo vyvaľkáme medzi dvoma kusmi potravinovej fólie. Malo by mať viac menej tvar pravidelného kruhu.
- Tvaroh vymiešame s kokosovým cukrom a natrieme do stredu cesta. Okraj cesta nepotierame, ten budeme zahýbať smerom dovnútra.
- Na tvaroh naukladáme čučoriedky a môžeme ešte jemne pocukrovať. Okraje cesta zahneme dovnútra.
- Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme 35-40 minút na 180 stupňov.
Jarmila says
vyzerá skvelo. Ja by som rada videla aj rez koláčika. Výšku, štruktúru.
zuz says
galettes sú väčšinou nízučké, jemnučké, nečakajte preto nadýchanú bublaninu 🙂
martina says
dobrý den, prosím Vas aký je približný priemer galetky? a piekla ste ho na papieri alebo na vymastenom plechu?
karolina says
Mnam mnam mnam! ❤️❤️❤️ Uzasny, dakujem!
Katarina says
Dnes som skúšala a je úžasná