Milujem kombináciu brownie koláčika a jemne sladkej, sviežej ovocnej peničky, tzv. mousse. Keďže som mala práve vo váze fialové kvety, dostala som nápad upiecť niečo v tomto tóne a utekala som nakúpiť čučorky:DDD Ja viem, takto by sa asi pri pečení nemalo postupovať, ale niekedy človek hľadá inšpiráciu nielen na internete, ale aj okolo seba :DD A keďže mousse tortičku som už viackrát pripravovala s jahodami podľa tohto receptu, išla som na istotu..A to veľmi chutnú a sladkú:)) S čučoriedkami to bola príjemná zmena chutí, pridala som dokonca aj pár černíc. Postup možno vyzerá trošku komplikovane, nie je to vôbec veľká veda. Dôležité je nechať korpus vychladnúť a keď naň vylejeme pripravený mousse, ten zase potrebujeme poriadne zachladiť a počkať kým stuhne. To čakanie je pre mňa vždy najťažšia časť prípravy koláčov, kedy trénujem moju predstieranú trpezlivosť:))
No a malý tip. Pred servírovaním nechajte ešte koláčik chvíľu postáť pri izbovej teplote, aby sa ešte viac zvýraznila jeho chuť.
Ingrediencie:
Brownie korpus
90 g masla
90 g čokolády (aspoň 60 %)
90 g trstinového cukru SWEET FAMILY
1 vajce
štipka soli
50 g špaldovej hladkej múky
1/4 ČL prášku do pečiva
1 PL mlieka
Čučoriedkový mousse
300 g čučoriedok
50 g černíc (alebo dajte viac čučoriedok)
4 plátky želatíny
1 PL vody
200 ml vychladenej šľahačkovej smotany
150 g mascarpone
2 PL práškového cukru SWEET FAMILY
na ozdobu černice, čučoriedky, kvety, lupene, rozpustená biela čokina
POSTUP:
1. Pripravíme si formu s priemerom 15 cm a vystelieme dno papierom na pečenie.
2. Rúru vyhrejeme na 170 stupňov.
3. Pripravíme si brownie korpus. Nad parou v hrnci alebo v miske rozpustíme maslo s čokoládou.
4. Medzitým poriadne vyšľaháme vajíčko s cukrom. K vajíčkovej zmesi pridáme mierne vychladnutú čokoládovú zmes a prešľaháme.
5. Samostatne zmiešame múku s práškom do pečiva a štipkou soli. Múkovú zmes primiešame k čokoládovej a ak je príliš hustá, pridáme ešte lyžicu mlieka a premiešame.
6. Nalejeme do formy, uhladíme a dáme piecť do rúry na 30 až 35 minút. Brownie by sa nemal pečením vysušiť, preto nesmieme piecť príliš dlho. Hotový brownie necháme úplne vychladnúť.
7. Pripravíme si čučoriedkovú peničku. Rozmixujeme čučoriedky a černice a v hrnci chvíľu povaríme na miernom ohni. Celú zmes som prepasírovala cez sitko, aby som sa zbavila hlavne černicových jadierok.
8. Samostatne si vyšľaháme šľahačku.
9. Želatínu pripravujem tak, že do hrnca uložím plátky želatíny a zalejem lyžicou/dvoma vody. Nechám chvíľu napučať. Želatínu začnem zohrievať a nechám ju rozpustiť. Potom pridám lyžicu čučoriedkovej zmesi a poriadne premiešam. Nakoniec želetínovú zmes premiešam so zvyškom čučoriedkovej zmesi.
10. Vyšľaháme si mascarpone s cukrom, primiešame vyšľahanú šľahačku. Pridáme čučo zmes (pozor, aby nebola príliš horúca), prešľaháme. Zmes bude síce redšia, ale nalejeme ju na brownie základ v uzatvorenej tortovej forme a dáme do chladničky stuhnúť na pár hodín. Ozdobíme ovocím a prípadne kvetmi.
Anna says
Ahoj.prosim ta, idem zajtra robit tento kolacik..ale chcem sa opytat, naozaj tam ide len 150g mascarpone? Pride mi to malo. Ale ak je to naozaj tak, tak ok. Dakujem vopred za odpoved.ahoj 🙂
Lucia says
Ahoj. Rada by som sa opytala, ci je mozne namiesto mascarpone cucoriedkovu penu pripravit aj s bielou cokoladou….tak ako je torticka pripravena v jahodovej podobe….len kombinacia cucoriedky a biela cokolada….dakujem 😉
olga says
ahoj, super recept, ráda se inspiruji. jen jsem se chtěla zeptat, pokud bych chtěla dort připravit do formy 24cm, bude stačit dvojnásobná dávka? díky, olga