Čokoládová pena je jednoznačne jeden z mojich najobľúbenejších a najobyčajnejších receptov. Príprava trvá naozaj krátko, dezert stačí zachladiť a viete takto pripraviť dobroty v poháriku pre akúkoľvek, aj náročnú návštevu. Táto čokoládová pena je však v niečom iná, špeciálna:) Doteraz som túto našľahanú dobrotu robila klasicky s použitím vajíčok, no na Pintereste ma už viackrát zaujal zázrak s názvom aquafaba. Ide o náhradu snehu z bielok a možno to bude znieť neuveriteľne, ale je to vlastne vyšľahaný nálev z cícerovej konzervy 😀 Asi si teraz klepkáte na čelo, že čo to zase Marčáková vymýšľa za hovadiny, ale ubezpečujem vás, že to funguje! Najprv som samozrejme bola skeptická aj ja 😀 Takže neklepkajte si na čelo, ale radšej to vyskúšajte a určite mi dáte za pravdu, že je to bomba storočia! Výborná náhrada pre vegánov, či ľudí ktorí nemôžu vajíčka alebo majú obavy zo surových ingrediencií? Toľko k aquafaba.
Nedávno som dostala na vyskúšanie cereálny nápoj Inka. O Inke som počula, pije ju aj moja starká namiesto kávy, no nikdy som ju neskúšala piť aj ja. Dosť som sa balíčku potešila, pretože pár mesiacov dozadu som začala hľadať nejakú nápoj, ktorý by som mohla piť vo večerných hodinách bez toho, aby som bola z povzbudzujúcich látok vystrelená až na mesiac.
Piť kávu o siedmej, osmej večer nie je veľmi dobrý nápad a u mňa to už bol dosť blbý návyk a čaj má na mňa rovnaké účinky… Bola som prekvapená, že aj zmes jačmeňa, raže a čakanky môže potešiť moje chuťové poháriky a mať naozaj príjemnú chuť? Takže po večeroch skúšam piť tento nápoj a uvidíme aký vplyv to bude mať na môj spánkový cyklus:)
Inak dočítala som sa, že v minulosti sa tieto čakankové nápoje pili dosť často. Dnes sa k nim uchyľujú hlavne ľudia, ktorí kávu nemôžu z rôznych dôvodov – tehotné ženy, ľudia so žalúdočnými vredmi, či srdcovocievnymi problémami. Výhodou je, že Inka neobsahuje kofeín, takže rovnako ako ja ju môžete bez výčitiek piť aj pred spaním?
No a občas nejakú tú lyžičku tejto voňavej, prírodnej zmesi šupnem aj do môjho čokinového koláča, či do tejto čokoládovej peny na zvýraznenie čokoládovej chuti. Skúste to raz vyskúšať a je to celkom chutný rozdiel?
Ingrediencie:
-
- 200 g kvalitnej čokolády (aspoň 60 percentná)
- 2 plechovky cíceru (izbovej teploty, nie z chladničky) cca 2,5 dl nálevu
- 1-2 PL cukru
- 2 PL INKA
- Šľahačka (môže byť aj rastlinná), oriešky, figy na ozdobu
POSTUP:
-
- V miske nad vodnou parou rozpustíme čokoládu aj s Inkou, premiešame a necháme mierne vychladnúť.
- Cícerový nálev z konzervy zlejeme a preložíme do misky, kde začneme túto cícerovú vodu šľahať. Má podobné vlastnosti ako bielky, takže asi po 15 minutách by ste mali mať hotový, vyšľahaný sneh rovnakej konzistencie ako keď šľaháte bielky. Keď sme asi v polovici šľahania, pridáme postupne aj jednu, či dve PL cukru.
- Rozpustená okoláda nesmie byť príliš horúca, inak by sa nám pena mohla zraziť. Teraz postupne k čokoláde primiešavame/zapracujeme tuhý, cícerový sneh. Nevadí, keď nám sneh trošku klesne.
- Peničku rozdelíme do cca 3 až 4 pohárov a dáme dobre zachladniť. Ja som penu chladila celú noc.
- Povrch môžeme pred podávaním ozdobiť čokoládovými hoblinami, pridať napríklad kokosovú šľahačku, klasickú šľahačku, oriešky podľa chuti, ja som dala aj figy? Čo chladnička dala:)
TIP: Táto cícerová voda má svoj názov, ako som vyššie písala, mnohí možno skôr poznáte výraz Aquafaba. Namiesto cícerovej môžete v podstate vyšľahať vodu aj z iných strukovín. Neskúšala som, ale čítala som, že to funguje:) Odporúčam kúpiť cícer v neslanom náleve. Alternatívou je uvariť si doma sušený cícer, nechať ho vo vode úplne vychladnúť a potom ju zliať a skúsite vyšľahať?
- Inšpirácia: Samozrejme nebudem sa chváliť cudzím perím, nápad urobiť čokoládovú penu s aquafaba neskrsol v mojej hlave, to určite nie. Na nete už nájdete množstvo rôznych verzii a kombinácii. Vegánsku čoko penu skúšala napr. aj Linda Lomelino alebo Lara na svojom blogu.
Erika says
To si robíš srandu :DDD Ja aj moje detimilujeme cícer kupujem konzervy a curry robím z neho často ! Nálev som VŽDY vyliala no teraz spotrebujem aj ten ďakujem za super tip 😀 a ešte ma teší ako sa všetko zúžitkuje ako naše babky kedysi nič nevyhodili mne sa to darí pramálo kedy …som fakt zvedavá na tie chute pekný deň erika