Tak po dlhšej dobe som tu opäť aj s nejakým tým receptom.. Tiež som bola oslovená Sweet Family Považským cukrom pripraviť niečo mega sladké a samozrejme ani chvíľu som nezaváhala:) Povedala som si, že čoko, dulce de leche a zavárané sladké hrušky sú parádna kombinácia, tak práve to by mohol byť môj sladký príspevok:) Hneď ako som dostala očakávaný balíček, začala som dumať ako krém pripravím a ako tortisko ozdobím. „Prekvapivo“ zase som išla do výšin a skončila som klasicky megalomansky pri štyroch čokoládových korpusoch. Samozrejme, vy to robiť nemusíte a kľudne sa držte pri zemi a pripravte si trebárs korpusy len dva…
No keďže som potrebovala urobiť maslový krém a nechcela som aby bol príliš ťažký, voľba padla na odľahčený bielkový. Veru, už dlho predlho som túžila vyskúšať tento všetkmi milovaný a zároveň zatracovaný swiss meringue (veľmi som sa ho bála, stresy, slzy, všeetko bolo)…Aj vám sa už niekedy zrazil?? Síce som sa psychicky pripravila, čítala som o ňom hrôzostrašné historky skúsených pekárok, ale aj tak sa beťárisko zrazil. Ale nakoniec všetko dobre dopadlo a krém sa podarilo zachrániť…Dám vám teda radu nad zlato, ktorá mi veľmi pomohla a plnku zachránila od smutného nezávideniahodného osudu v odpadkovom koši…Ak sa pustíte do odľahčeného maslového(+mascarpone) swiss meringue krému a zrazí sa vám, stačí ho opať zohriať nad parou a prešľahať. Maslo sa spamätá a vy môžete pokračovať v práci:P Jednoduché, že? No a v tejto fáze prípravy a po návale emócii som to rozdýchala, utrela som slzy a ozdobovala som ďalej:DD Faakt vám prisahám, že swiss meringue stojí za to vyskúšať, keď tiež nie ste zástancom brutál maslových tortových krémov (kto vôbec je?) a potrebujete ich niečím aspoň trolilinku odľahčiť.
Myslím, že keď zvládnete swiss meringue krém, posledná fáza plnenia a zdobenia je malina:P Ak nemáte po ruke hruškový kompót, stačí ak chvíľu povaríte čerstvé, očistené a nakrájané hrušky s cukrom (ingrediencia, ktorá nesmie chýbať – cukor od Sweet Family:) Jednotlivé korpusy len potrite 1/3 karamelového krému, naukladajte hotové hrušky a pospájajte. Celú tortu potrite dohladka swiss meringue karamelovým krémom a ozdobte. Asi vám je jasné, že mňa inšpirovala prichádzajúca slečna (či pani?) Jeseň..:)
Tak a to je odo mňa všetko. Už je rad na vás, aby ste sa ako ja drsne a sladko popasovali so swiss meringue…aha a ešte aby som nezabudla, pár fotiek z parádnej sladkej Sweet Family výzvy:))
Ingredients
- Na 1 vysoký korpus potrebujeme: (ja som piekla 2 korpusy a prerezala som ich, t.j. dokopy 4 korpusy)
- 120 g zmäknutého masla
- 140 g trstinového cukru
- 2 vajcia
- 1 žĺtok
- 1/2 hrnčeka mlieka
- 100 g rozpustenej tmavej čokolády
- 150 g hladkej špaldovej múky
- 30 g kakaa
- štipka soli
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- Swiss meringue dulce de leche poťahový krém:
- 4 bielky
- 140 g cukru
- 200 g masla
- 150 g mascarpone
- 2 kopcovité PL skaramelizovaného salka (určite si Salko vždy skaramelizujte doma:)
- Karamelová plnka:
- 300 ml mlieka
- 1 karamelový puding
- 250 g mascarpone
- 50 g masla
- zavárané sladké hrušky
- čerstvé hrušky a kvety na ozdobu
Instructions
- Najprv som si pripravila korpusy s priemerom 18 cm. Formu si vyložíme papierom na pečenie.
- Na korpus si vyšľaháme maslo s cukrom, pridáme postupne vajcia, žĺtok, mierne vychladnutú rozpustenú čokoládu, mlieko.
- Samostatne zmiešame múku, kakao, soľ, sódu, prášok do pečiva. Zmes stierkou primiešame k vlhkej časti cesta.
- Nalejeme do formy a pečieme pri teplote 170 stupňov asi 40 minút. Pozor aby príliš nevyschol. Necháme korpus vychladnúť a prerežeme ho na dve časti.
- Celý postup raz zopakujeme, ak chceme mať vysokú tortu (4 korpusy).!!
- Pripravíme si swiss meringue poťahový krém. Bielka šľaháme nad parou spolu s cukrom, až kým sa cukor celkom nerozpustí.
- Zložíme misku zo sporáka a silno šľaháme až kým nemajú bielka izbovú teplotu.
- Postupne pridávame zmäknuté maslo, potom mascarpone a nakoniec salko (ak sa krém zrazí, postup uvedený v texte článku)
- Necháme stuhnút v chladničke.
- Pripravíme si karamelovú plnku. Z mlieka a pudingového prášku uvaríme hustý puding a necháme vychladnúť.
- Vyšľaháme mascarpone s maslom a nakoniec pridáme hotový puding. Plnka bude dosť hustá, ale zriedime ju tak, že zo stuhnutého swiss meringue krému odoberieme asi 3 PL a prišľaháme k plnke. Necháme tiež stuhnúť.
- Plníme korpusy tak, že na každý dáme 1/3 karamelovej plnky a zavárané sladké hrušky.
- Vrch a celú tortu potrieme zvyšným swiss meringue dulce de leche krémom.
June @ How to Philosophize with Cake says
Wow this is so pretty! Love the way you decorated the cake with the flowers 🙂 The caramel buttercream sounds delicious too!
Katka says
Ahoj:) prosimtě ty dávky krémů, to je na jeden korpus? Nebo na 2 jak jsi pekla ty? (tj. 4 korpusy)
Předem děkuji za odpověď:)