Ako je u mňa zvykom, zase som experimentovala za kuchynskou linkou a vznikla z toho čokoládová torta a.k.a. čokoládový tart, do ktorej som pridala moje milované tahini. A že neviete čo je to tahini? Je to vlastne taká pasta lisovaná zo sezamových semienok a ja ju najčastejšie kupujem v bio potravinách na rohu Mariánskej ulice. Je zdraviu prospešná a je bohatým zdrojom vápnika, ale aj horčíka, či železa. Verím, že niektorí z vás už tahini chutnali, napríklad ako súčasť slaného pokrmu – hummusu. Hummus je veľká mňamka, do ktorej ja vždy pridávam strááášne veľa tahini, až nie je poriadne cítiť cícer. No ale odbočila som. Ja tahini milujem hlavne v sladkých jedlách a tak ma napadlo, že by som mohla obyčajný čokoládový tart ozdobiť tahini pastou. Nepridávala som do nej nič, čokoládový koláč je sám o sebe dosť sladký a tahini som len lyžičkou naliala na ešte celkom nestuhnutý čokoládový tart a špajdľou som vytvorila navrchu vzor. Ak ste teda ešte tahini nikdy nechutnali, silno odporúčam vyskúšať napríklad v takomto čokoládovom koláčiku. A ak patríte medzi tých, ktorí tahini sem-tam vytiahnu zo špajze, napíšte mi ako túto sezamovú pastu používate v kuchyni vy. Môžeme sa navzájom inšpirovať:)
P.S. V recepte uvádzam aj náhrady niektorých surovín pre vegánov.
Ingredients
- 2 hrnčeky mletých vlašských orechov
- 1/2 hrnčeka mletých mandlí
- 2 PL kakaa
- 2 PL medu / V: javorový sirup
- 2 PL rozpusteného kokosového oleja
- štipka soli
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- 280 g kvalitnej horkej čokolády, nasekanej na menšie kúsky
- 1 hrnček mlieka /V: mandľové mlieko
- 1 PL kukuričného škrobu
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 PL medu /V: javorový sirup
- 2 PL rozpusteného kokosového oleja
- 2 PL tahini
Instructions
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Formu na tart s priemerom cca 25 cm vymastíme kokosovým olejom.
- Vlašské orechy, mandle, med, olej, kakao + prášok do pečiva, soľ zmiešame v miske, aby sa všetky ingrediencie poriadne spojili. Natlačíme prstami na dno tartovej formy. Dáme zapiecť do rúry asi na 15 minút. Necháme vychladnúť.
- Medzitým na sporáku zohrievame mlieko, do ktorého pridáme škrob a neustále miešame. Pridáme olej a vanilkovú esenciu. Mlieko sa nemá variť. Keď sa olej rozpustí, prihodíme kúsky čokolády a miešame, kým sa všetko nerozpustí. Nalejeme na orechový korpus.
- Dáme zachladiť, najlepšie na noc.
Yukiki says
A to tahiny ide kam?
The Story of a Cake says
Yukiki, v texte je pisane, ze som tahini len naliala na nestuhnuty kolac a lyzickou som vytvorila vzor 😉
Yukiki says
Aha, ja som text len rychlo preletela a v recepte hladam a hladam,,,, 😀 😀