Včera sme tu mali prvý jarný deň, aj keď moje vymrznuté kosti majú o jari trošku inú predstavu. U nás nasnežila pekná vrstvička snehu a jarnú atmošku som si musela spraviť aspoň doma nasilu:DDD. Kúpila som si obrovskú kyticu tulipánov a dva zväzky bahniatok, dom som vykúrila na príjemných 24 stupňov a večer sledovala zapadajúce zubaté slnko za obzor.
Veľká Noc je tu tento rok akosi skoro a ja mám pocit, že vôbec nie som pripravená…A vlastne, čo by som sa aj mala pripravovať? Zo skrine vytiahnem na stôl krabicu veľkonočných ozdôb, z ktorých povyhadzujem pár popraskaných vajec a oprášim pár starých veľkonočných receptov. A včera som dokonca experimentovala aj s farbením vajec prírodnými farbivami ako je kurkuma, cvikla, čučoriedky, ibištek, červená kapusta a cibuľové šupy:) (Možno ste zachytili na Instastories:)
Jeden z mojich obľúbených veľkonočných koláčov je babka alebo čokoládový kysnutý pletený koláč. Na náplň môžete použiť v podstate hocičo, no mne najviac tento tradičný koláčik chutí s lieskovoorieškovou náplňou a s nasekanými orieškami.
Babka nie je veľká veda a zvádne to každý, aj keď práca s kysnutým cestom chce vždy veľkú dávku trpezlivosti. Teda, čo sa čakania týka:))) Inak ja si to vždy uľahčujem a hnetaciu prácu prenechávam môjmu schopnejšiemu JA, teda Kitchen Aid-u:)
Tak čo? Máte aj vy svoj overený recept na kysnutú „babku“? Alebo som vás presvedčila a vyskúšate túto moju orieškovú verziu?
Vaša Maťka
Veľkonočná babka
(2 babky do menších chlebíkových foriem)
- 1 balenie sušeného droždia
- 90 g kryštálového cukru Sweet Family
- 180 ml vlažného mlieka
- 550 g pšeničnej hladkej múky
- 2 celé vajcia
- 110 g zmäknutého masla
- štipka soli
- ½ ČL škorice
- 1 ČL vanilkový extrakt
- lieskovooriešková nátierka
- 60 g nadrobno nasekaných pistácii
POSTUP:
- Najprv si z mlieka, droždia a 2 PL cukru pripravíme kvások.
- Samostatne vo veľkej miske zmiešame múku, zvyšný cukor, vajcia, na kocky nakrájané maslo, soľ, škorica, extrakt.
- K múkovej zmesi pridáme nakoniec aj kvások a vymiešame ručne alebo v robote cca 8-10 min.
- Cesto preložíme do misky, zakryjeme suchou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 2 hodiny.
- Nakysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Každú časť rozvaľkáme na väčší obdĺžnik, potrieme lieskovo orieškovou nátierkou, posypeme pistáciami a cesto zvinieme. Môžeme na chvíľu vložiť do chladničky, aby sa nám cesto lepšie krájalo.
- Zvinuté cesto do dĺžke prerežeme na dve časti a prepletieme tak, aby rozrezaná časť bola smerom hore. Opakujeme aj s druhou polovicou cesta. Preložíme do dvoch malých chlebíkových foriem, ktoré sme si predtým vystlali papierom na pečenie. Ešte raz posypeme pistáciami.
- Babky necháme ešte chvíľu kysnúť vo forme. Medzitým si vyhrejeme rúru na 180 stupňov a vložíme dnu nakysnuté babky. Pečieme cca 30 minút.
- Necháme mierne vychladnúť a vyberieme z formy.
Ahoj Maťka, podarila sa ti nádherne. Chcem skúsiť sestre na jej jarné narodky urobit tento recept ale chcem sa spytat na tvoj nazor: myslis, ze by sa dala tato babka upiect v tvare venca? nejak mi potom lepsie pripomenie narodeninovu verziu koláča.
Este premyslam skusit niekedy aj makovu verziu s pravym, medovym marcipanom.
Robis to skvele, velmi ti fandim.
Zuzana K.
Ahoj Zuzi! Dakujem za komentar:) Urcite môžeš babku upiect ako veniec. Bude to tiez velmi pekne a chutne:)
Ahojte, tak som skusila recept s malou obmenou, muku som dala spaldovu hladku a namiesto pistacii spajza dala mandle a musim povedat, ze vydareny recept.. dakujem za inspiraciu..
Ahoj Maťka!
Koláčik vyzerá úžasne! 🙂 Určite ho vyskúšam. Chcela by som sa opýtať,či ho pečieš na hornej/dolnej funkcii alebo na teplovzdušnej? Za odpoveď vopre ďakujem! 🙂
Ahoj Lucka, dakujem! Ja peciem vacsinou vzdy kolaciky na horny/ dolny ohrev:) Nech sa podari! ?
Ďakujem 🙂
Dobrý deň, chystám sa piecť čokoládovú babku, ale chcem sa opýtať, kde si kúpila formu na chlebík?
Vďaka
Tiež mi napadlo, že na prvej fotke má vajcia. ?
Vynikajúce!