Včera sme tu mali prvý jarný deň, aj keď moje vymrznuté kosti majú o jari trošku inú predstavu. U nás nasnežila pekná vrstvička snehu a jarnú atmošku som si musela spraviť aspoň doma nasilu:DDD. Kúpila som si obrovskú kyticu tulipánov a dva zväzky bahniatok, dom som vykúrila na príjemných 24 stupňov a večer sledovala zapadajúce zubaté slnko za obzor.
Veľká Noc je tu tento rok akosi skoro a ja mám pocit, že vôbec nie som pripravená…A vlastne, čo by som sa aj mala pripravovať? Zo skrine vytiahnem na stôl krabicu veľkonočných ozdôb, z ktorých povyhadzujem pár popraskaných vajec a oprášim pár starých veľkonočných receptov. A včera som dokonca experimentovala aj s farbením vajec prírodnými farbivami ako je kurkuma, cvikla, čučoriedky, ibištek, červená kapusta a cibuľové šupy:) (Možno ste zachytili na Instastories:)
Jeden z mojich obľúbených veľkonočných koláčov je babka alebo čokoládový kysnutý pletený koláč. Na náplň môžete použiť v podstate hocičo, no mne najviac tento tradičný koláčik chutí s lieskovoorieškovou náplňou a s nasekanými orieškami.
Babka nie je veľká veda a zvádne to každý, aj keď práca s kysnutým cestom chce vždy veľkú dávku trpezlivosti. Teda, čo sa čakania týka:))) Inak ja si to vždy uľahčujem a hnetaciu prácu prenechávam môjmu schopnejšiemu JA, teda Kitchen Aid-u:)
Tak čo? Máte aj vy svoj overený recept na kysnutú „babku“? Alebo som vás presvedčila a vyskúšate túto moju orieškovú verziu?
Vaša Maťka
Veľkonočná babka
(2 babky do menších chlebíkových foriem)
- 1 balenie sušeného droždia
- 90 g kryštálového cukru Sweet Family
- 180 ml vlažného mlieka
- 550 g pšeničnej hladkej múky
- 2 celé vajcia
- 110 g zmäknutého masla
- štipka soli
- ½ ČL škorice
- 1 ČL vanilkový extrakt
- lieskovooriešková nátierka
- 60 g nadrobno nasekaných pistácii
POSTUP:
- Najprv si z mlieka, droždia a 2 PL cukru pripravíme kvások.
- Samostatne vo veľkej miske zmiešame múku, zvyšný cukor, vajcia, na kocky nakrájané maslo, soľ, škorica, extrakt.
- K múkovej zmesi pridáme nakoniec aj kvások a vymiešame ručne alebo v robote cca 8-10 min.
- Cesto preložíme do misky, zakryjeme suchou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 2 hodiny.
- Nakysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Každú časť rozvaľkáme na väčší obdĺžnik, potrieme lieskovo orieškovou nátierkou, posypeme pistáciami a cesto zvinieme. Môžeme na chvíľu vložiť do chladničky, aby sa nám cesto lepšie krájalo.
- Zvinuté cesto do dĺžke prerežeme na dve časti a prepletieme tak, aby rozrezaná časť bola smerom hore. Opakujeme aj s druhou polovicou cesta. Preložíme do dvoch malých chlebíkových foriem, ktoré sme si predtým vystlali papierom na pečenie. Ešte raz posypeme pistáciami.
- Babky necháme ešte chvíľu kysnúť vo forme. Medzitým si vyhrejeme rúru na 180 stupňov a vložíme dnu nakysnuté babky. Pečieme cca 30 minút.
- Necháme mierne vychladnúť a vyberieme z formy.
Zuzana says
Ahoj Maťka, podarila sa ti nádherne. Chcem skúsiť sestre na jej jarné narodky urobit tento recept ale chcem sa spytat na tvoj nazor: myslis, ze by sa dala tato babka upiect v tvare venca? nejak mi potom lepsie pripomenie narodeninovu verziu koláča.
Este premyslam skusit niekedy aj makovu verziu s pravym, medovym marcipanom.
Robis to skvele, velmi ti fandim.
Zuzana K.
The Story of a Cake says
Ahoj Zuzi! Dakujem za komentar:) Urcite môžeš babku upiect ako veniec. Bude to tiez velmi pekne a chutne:)
Nikol says
Ahojte, tak som skusila recept s malou obmenou, muku som dala spaldovu hladku a namiesto pistacii spajza dala mandle a musim povedat, ze vydareny recept.. dakujem za inspiraciu..
Lucia says
Ahoj Maťka!
Koláčik vyzerá úžasne! 🙂 Určite ho vyskúšam. Chcela by som sa opýtať,či ho pečieš na hornej/dolnej funkcii alebo na teplovzdušnej? Za odpoveď vopre ďakujem! 🙂
The Story of a Cake says
Ahoj Lucka, dakujem! Ja peciem vacsinou vzdy kolaciky na horny/ dolny ohrev:) Nech sa podari! ?
Lucia says
Ďakujem 🙂
Lucia says
Dobrý deň, chystám sa piecť čokoládovú babku, ale chcem sa opýtať, kde si kúpila formu na chlebík?
Vďaka
Bracia says
Tiež mi napadlo, že na prvej fotke má vajcia. ?
Veronika says
Vynikajúce!