Tento týždeň som akási nepoužiteľná. Uvoľnilo sa toľko stresov a napätia z prípravy našej dlhoočakávanej knihy Príbehy z kuchyne 2 a nastúpila radosť a eufória, že je všetko hotovo… Až tak, že som z toho celého ochorela :DDD Našťastie nič vážne, zdá sa, že pár zázvorových shotov z Fachu a pár čajíkov to vyriešilo…Ale beriem to ako varovanie, že tento víkend sa nič nebude robiť, iba oddychovať! Sobota večer, sme v polčase a ja to naozaj dodržujem:) Dnes iba mojkanie sa s Hugom, káva, kniha a večer 5. séria Game of Thrones (naozaj to smeruje tam, kam myslím?:OOO Ľudia už sledujete 7.seriu? Nič mi nehovorte!)
Ak si pamätáte, ešte minulý týždeň som si pýtala na instastories radu, čo vymyslieť so slivkami…Mali ste tipy skôr na niečo tradičnejšie, no u mňa zase zvíťazil cheesekejkový chtíč. Slivky som ale použila do vínovej omáčky, ktorá sa k tomuto makovému čízu hodí perfektne!
Tak mne sa už zbiehajú slinky (najprv som napísala slivky:D), a čo vy?:)
Ingrediencie:
- 60 g kešu orieškov
- 50 g mletých mandlí
- 60 g pšenových vločiek (môžu byť aj ovsené)
- 55 g rozpusteného masla
- 250 g rozpustenej bielej čokolády
- 250 g jemného tvarohu
- 250 g mascarpone
- 2 celé vajcia
- 140 g kyslej smotany
- 1 PL kukuričného škrobu
- 70 g mletého maku
Vínové slivky:
- 5-6 sliviek nakrájaných na malé kúsky
- 120 ml červeného vína
- 2 ks celej škorice
- 3 – 4 PL trstinového cukru
- 1-2 ČL kukuričného škrobu
POSTUP
- Pripravíme si plech o veľkosti 20 cm x 30 cm a rúru vyhrejeme na 180 stupňov.
- Rozmixujeme kešu, mandle, vločky a zmiešame s rozpusteným maslom. Ak je zmes veľmi sypká, pridáme ešte trochu masla a zmes natlačíme na dno obdĺžnikovej formy.
- Dám piecť do rúry na 8-10 minút a potom necháme vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme krém. Vyšľaháme tvaroh, mascarpone, pridáme vajcia, kyslú smotanu.
- Primiešame rozpustenú bielu čokoládu, škrob a mletý mak.
- Krém nalejeme na orieškový korpus a dáme piecť do rúry na 150 stupňov, na cca 50-55 minút.
- Hotový cheesecake necháme vychladnúť a ešte poriadne stuhnúť.
- Do hrnca dáme nakrájané slivky, zalejeme ich vínom, pridáme cukor a škoricu a povaríme 10-15 minút. Na záver ešte môžeme pridať škrob na zahustenie. Nakrájané kocky potom môžeme preliať vychladnutou vínovou omáčkou.
TIP: Zmes orieškov môžete nahradiť aj rozmixovanými keksíkmi, napr. Hobbits.
Erika says
Ahoj , vyzerá to mňam mňam kombinácia mascarpone mak a biela čokoláda ma veľmi zaujíma, určite to vyskúšam buď na narodky mojej Anušky alebo na švagrovu 40 tku 😀 všetko v septembri ;D a kompozície opäť krásne , modrá hortenzia je prekrásna, ja som sa snažila o dušu z mojich štyroch kríkov urobiť modré špeciálnym hnojivom a nič :DDD čau e.