Minulý víkend sme strávili v Berlíne, kde sme okrem historických pamiatok obdivovali (ako inak) aj neustále sa meniacu, pestrú gastroscénu a ochutnávali sme všetko možné, či už to bol klasický kebab alebo zahraničné jedlá na Nacht Markte v Kreuzbergu. Keď sme sa bicyklovali po mestskej časti Friedrichshain, zaujalo ma množstvo moderných a útulných bistier, kaviarní, ktoré tam úspešne rastú ako huby po daždi (veď niečo podobné sa deje u nás v Bratislave, čo ma veľmi teší). Keď sme prechádzali okolo kaviarne Milch & Zucker zaujal ma nielen názov ale aj rozkošný interiér a tak nezostávalo nič iné iba odparkovať bicykle a usadiť sa vo výklade. Voľba bola jasná – káva a koláčik. No a do oka nám obidvom hneď padol brownie s jahodovu penou a bielou čokoládou.Hneď ako som ho prvýkrát ochutnala, bolo jasné, že niečo podobné upečiem aj na blog. Tak som spravila brownies korpus (veľa čokolády a kešu oriešky), na to išla pena s jahodami a bielou čokoládou a výsledok bol veru porovnateľný s tým úžasným berlínskym koláčiskom. Tak ak chcete mať aj vy na nedeľnom stole malý kúsok Berlína, upečte si ho podľa tohto môjho receptu. Krásnu nedeľu vám všetkým prajem.
Ingredients
- Brownies korpus
- kokosový olej na vymastenie formy
- 120 g masla
- 120 g tmavej čokolády (aspoň 60 %)
- 160 g trstinového cukru
- 2 celé vajcia
- 1/2 ČL soli
- 1 ČL vanilkový extrakt
- 70 g hladkej špaldovej múky
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- hrsť kešu orechov (nasekané na menšie kúsky)
- Jahodová pena
- 3 plátky želatíny
- 2 PL vody
- 200 g bielej čokolády
- 200 ml smotana na šľahanie (vychladená)
- 500 g čerstvých jahôd (rozmixujeme ich)
Instructions
- Ja som použila malú formu s priemerom 18 cm. Môžete použiť aj 22 cm, len torta bude trochu nižšia. Formu vymastíme kokosovým olejom.
- Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo s čokoládou. Necháme vychladnúť.
- V jednej miske zmiešame múku a prášok do pečiva a soľ.
- Vyšľaháme zatiaľ vajcia s cukrom, pridáme vanilkový extrakt.
- Pridáme mierne vychladnutú čokoládu a ďalej mixujeme.
- Primiešame múkovú zmes.
- Lyžičkou primiešame kešu a hmotu nalejeme do formy. Pečieme pri teplote 170 stupňov asi 30 - 35 minút. Necháme vychladnúť.
- Medzitým si nachystáme jahodovú penu. Najprv si pripravíme želatínu. V malej miske zalejeme plátky želatíny vodou a necháme napučať asi 10 minút.
- Vo vodnom kúpeli rozpustíme bielu čokoládu. Pridáme rozmixované jahody a premiešame.
- Pridáme želatínu a miešame kým sa poriadne nerozpustí. Necháme chvíľu vychladnúť.
- Zatiaľ si vyšľaháme smotanu na šľahanie.
- Opatrne ju primiešame stierkou alebo lyžicou k jahodovo-čokoládovej hmote.
- Nalejeme na vychladnutý brownie korpus.
- Dáme stuhnúť aspoň na dve-tri hodiny.
June @ How to Philosophize with Cake says
Very pretty cake 🙂
strava says
Doopravdy, parádnínápad 🙂
ZuZu says
mňááám dostala som chuť na tú tortu po vzhliadnutí fotiek 😛
Aja says
Na aky priemer torty je to množstvo?
Aja says
Comment
Dia says
z tych fotiek,co tu od Vas vidim sa mi vzdy zbiehaju sliny, a teraz mame doma navstevu, tak som upiekla tuto brownies jahodovu tortu (kebyze neni navsteva tak radsej nepeciem velke veci, lebo by som to cele zozrala sama XD). musim povedat,ze som bola velmi prijemne prekvapena, ze korpus bol fakt akurat hotovy na teplote a dlzke pecenia v recepte. mam doma len staru elektricku ruru velkosti toastera a este sa mi nestalo, ze by upiekla nieco podla receptu 😀 dalej mne prislo 200ml smotany dost vela. dala som 150 ale aj tak mi vysla vrstva kremu hrubsie ako brownie.
(formu som pouzila 18cm). inac by ma este zaujimalo, ci ste brownie vybrali z formy na vychladenie. ja som vybrala,ale potom som ho vratila ked som nan naliala krem, lebo bol moc tekuty. akurat,ze brownie ako vychladol sa scvrkol, takze krem sa nalial aj okolo brownie. ked krem stvrdol som ho poobrezala,ale stale zostal v poroch, tak to neni take pekne ako na Vasej fotke TT_TT tot k peceniu. prepacte za dlhy koment, u mna (Japan) je 5 hodin rano, spat sa mi neda, tak som piekla,ale jest som to este nejedla, tak sa ozvem ked sa do toho aj s navstevou zajtra pustime XD
The Story of a Cake says
Ahoj Dia! No to ma mrzi, ze trochu vytiekla. Ja som brownies tiez po upeceni vybrala z formy a po vychladnuti dala naspat…nevadi, nabuduce bude uz dokonaly…ale podstatne je ze navsteve chutilo a to velmi tesi aj mna!:P
Dia Štefánková says
tak, je vecer, tortu som ochutnala (zozrala som naraz stvrtku) a bola vyborna. riadne hutny husty brownie 😀 fajnota 🙂 kremu nakoniec bolo menej ako som si myslela, lebo brownie bol vlastne v strede vyssie a po okrajoch nizsi, takze ono to len nerozkrojene vyzeralo, ze je viac kremu ako korpusu. navsteva tiez chvalila, ze by za to kludne zaplatili v kaviarni 🙂
Anka says
Vase torty vyzeraju uplne najsuper 🙂 a Brownies je asi najlepsi „cake“ na svete 🙂 preto by som rada vyskusala tuto Vasu dobrotku 🙂 len sa chcem opytat, ci sa daju jahody zamenit s inym ovocim… bananmi napr… lebo mame doma alergicku na jahody 🙁 len ci to bude take fajne aj v inom ovocnom prevedeni 😉 dakujem za odpoved
Name* says
Hello! Your cakes look really pretty! May i know if it’s possible to get the translated english version for this recipe? Thank you!! 😀
Martina says
Dobry den, chcem sa spytat akej konzistencie mate jahodovu penu pred naliatim do formy. Ja som to mala celkom tekute a ako vysledok mi to vytieklo z formy. cize tekuty „krem“ som mala po celej kuchyni a kolac skoncil v kosi, pretoze aj brownies vrstva nasiakla tou tekutou penou a rozmocila sa. dakujem vopred za odpoved.
The Story of a Cake says
Ahoj Mati, ano je to skor tekute,ale v chladnicke to v utesnenej forme urcite stuhne, kedze tam je zelatina…nemala si este velmi horuci korpus??
Martina says
Dakujem velmi pekne za odpoved! korpus som mala celkom vychladnuty, robila som ho niekolko hodin dopredu, skor v tom utesneni formy bol problem. vyskusam stastie este raz 🙂
Anicka says
Kolacik fantasticky chutovo ale aj mne sa roztiekol. Ani po 6 hodinach nedrzala jahodova pena. Odobrala som asi deci z mixovanych jahod aby som tomu predisla. Korpus bol teply nie horuci ked som nan davala penu. Uvazujem dat nabuduce viac zelatiny mozno aj 6 platkov. Nebude problem v bielej cokolade? Mozno som mala horsiu kvalitu. Pouzila som bielu milku. Aku znacku pouzivate vy? Co radite zmenit ked mi recept nefunguje? Ktoru tekutinu ubrat ci pridat zelatinu?
Podotykam ze korpus sa od peny nerozmocil napriek tomu ze bola velmi tekuta.
The story of a cake says
Ahoj Anicka, hmm cokoladou by to nemalo byt… Ale skus nabuduce pouzit nejaku inu, ja mam rada napr. Lidlacku… A skus dat aj viac platkov zelatiny a mousse budr urcite drzat:)