Keď sa ma opýtate, ktoré suroviny by som si zobrala na opustený ostrov, určite by sa na popredných miestach umiestnila čokoláda a maslo!!! Samozrejme kvalitná čokoláda a kvalitné maslo…Dúfam, že ma teraz polovica z vás, ktorí sa snažíte rysovať do plaviek, nezatratíte…Jasné, že chutné a zdravé fit dezerty sa dajú pripraviť bez použitia týchto dvoch ingrediencií, nehovoriac o rôznych intoleranciách, kedy je ich nahradenie žiaľ nutnosť:/
Maslo a čokina sú však v koláčových kruhoch nestarnúca klasika, či už spolu v jednom dezerte alebo aj samostatne…dokonca keď si tak spätne vyhodnotím všetky moje doterajšie výtvory, asi každý druhý obsahuje maslo alebo čokinu, alebo obe hviezdy dezertného neba…. Prezradím vám moju uchýlku, a tou je proces, keď si do hrnca nalejete vodu, pripravíte misku s nakrájaným maslom a čokoládou, počkáte kým voda začne bublať a čokoláda s maslom začínajú pomaly ale isto meniť svoje pevné skupenstvo… Miešam a miešam, až pokiaľ sa tieto dve ingrediencie dokonale neprepoja, cítim tú vôňu a musím moju pevnú vôľu vybičovať až do krajnosti, aby som nepodľahla zvodom tejto tekutej čoko hmoty…
V poslednej dobe som na seba zvláštne hrdá, keď dokážem pripraviť niečo hriešne čokoládové za krátky čas a takmer bez námahy…Také sú aj tieto brownies koláčiky…Miss Koláčik by síce z estetických dôvodov nevyhrali, ale rovnako ako pri ľuďoch platí, že výzor nie je všetko, ale doležité sú iné parametre… A preto neplačte nad popraskanými brownies, čím neestetickejšie budú vyzerať, tým budú chutnejšie! Prisahám:) Pustíte sa do toho?:)
Ingrediencie:
160 g maslo
200 g čokolády (ja som použila 52%)
100 g hladkej pšeničnej múky
40 g kakaa
150 trstinového cukru SWEET FAMILY
3 celé vajcia
černice a jahody na ozdobenie
POSTUP:
1. Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov a pripravíme si formu o veľkosti 20 cm x 20 cm a vystelieme ju papierom na pečenie.
2. V miske nad parou rozpustíme maslo s čokoládou a necháme mierne vychladnúť.
3. Samostatne si vyšľaháme vajcia s cukrom.
4. Opatrne primiešame čoko zmes.
5. Nakoniec vmiešame zmes kakaa a múky a celú hmotu nalejeme do formy.
6. Navrch naukladáme ovocie – černice a jahody (môže byť aj iné drobné ovocie).
7. Dáme piecť do rúry asi na 30 minút.
TIP: Test špajdľou pri brownies nefunguje, nakoľko koláčik musí byť vnútri vláčny a ešte vlhký. Nesmieme ho vysušiť tým, že ho budeme príliš dlho piecť.
katerina says
ahoj, pečeš na horkovzduch?
děkuji