Dnes je nielen víkend, ale aj sviatočný deň, takže dvojnásobná motivácia zostať doma v teplúčku, oddychovať, pustiť si pár dielov obľúbeného seriálu a urobiť si na obed niečo chutné, zdravé, vášmu brušku lahodiace.
Sľúbila som vám, že tento mesiac sa na blogu objaví viac receptov na slané jedlá. Aby ste videli, že sľuby naozaj plním, dnes pekne poctivo pridávam recept na moje batátové, pečené placky. V zime sú u nás batáty veľmi obľúbené. Sladké zemiaky pripravujem veľmi často, povedala by som, že v zime aj každý druhý deň:D Často priamo ako hlavné jedlo, zapečené s inou zimnou zeleninkou, plním ich kuskusom alebo pripravujem tieto mňamózne placky s quinoou. Občas teda skončia aj v sladkých dezertoch, ale o tom inokedy. Vráťme sa však k plackám. V podstate základom tohto receptu sú uvarené a pomixované batáty a uvarená quinoa. Ďalšie ingrediencie si môžete prispôsobiť trebárs aj podľa vašej chuti, zásob v špajzi alebo sa môžete presne riadiť mojím receptom. Ja som pridala aj orestovanú, vyvoňanú červenú cibuľku a nesmie chýbať môj obľúbený koriander. Do placiek veľmi rada pridávam aj parmezán, stačí za hrsť? Placky zahustíme špaldovou múkou a pridáme aj vajíčka.
K batátovým plackám sa veľmi hodí avokádový dip, no keď nám chýba avokádo a tahini, výbornou náhradou je aj obyčajný jogurtový dresing s cesnakom? K tomu ešte šalátik a skvelý sviatočný, zdravý obed je na svete?
(tento recept vznikol v spolupráci s partnerom SOS QUINOA)
Ingrediencie na 4 porcie (cca 16 ks):
- 180 g SOS QUINOA
- 3 stredne veľké batáty (po uvarení a rozmixovaní cca 300 g)
- 1 červená cibuľka
- 2 celé vajcia
- Hrsť nadrobno nasekaného koriandru
- 1 ČL červenej papriky
- 1 ČL soli
- Štipka čierneho korenia
- Štipka rímskej rasce
- 4 PL špaldovej hladkej múky
- Hrsť nastrúhaného parmezánu
Avokádový dresing:
- 1 zrelšie avokádo
- Hrsť nasekaného koriandru
- 2 PL tahini
- 2 PL olivový olej
- Soľ/čierne korenie
POSTUP:
- Surovú quinou poriadne prepláchneme pod studenou, tečúcou vodou. Zalejeme ju dvojnásobným množstvom vody a varíme asi 15 minút, aby bola al dente? Necháme ešte 5 minút dôjsť pod pokrievkou.
- Bataty taktiež umyjeme, prekrojíme na menšie časti a dáme variť do vriacej vody domäkka. Uvarené a mierne vychladnuté bataty ošúpeme a rozmixujeme na pyré.
- Na panvici na oleji opražíme nadrobno nasekanú červenú cibuľku.
- Rúru vyhrejeme na 190 stupňov a pripravíme si plech s papierom na pečenie.
- Teraz ideme všetko zmiešať vo veľkej mise. Rozmixované bataty, uvarenú quinou, 2 vajcia, opraženú cibuľku, nasekaný koriander, mletú červenú papriku, rascu, soľ, čierne korenie, múku aj parmezán. Ak je zmes príliš riedka, ešte môžeme zahustiť múkou.
- Z hmoty tvarujeme placky, ktoré dávame vedľa seba na plech. Pečieme cca 25 minút.
- Kým sa placky pečú, pripravíme si dresing. Avokádo očistíme, vyberieme jadro a vnútro rozmixujeme spolu s tahini, olejom a koriandrom. Osolíme, okoreníme.
- Upečené placky podávame s týmto avokádovým dresingom alebo s jogurtovým dresingom, čo vám zvyčajne chutí? A nezabudnite aj na šalátik?
Misa says
Tak to vypada velmi chutne! Placky moc nedelam, ale tyhle asi brzy zkusim! Bataty aj quinou zboznujeme, a avokado vlastne taky! 🙂 Je sice odpoledne, ale uz ted bych si tohle dala treba k veceri 😀
Ivana Wierich says
Tento rezept je bomba!!! Uz som ich 2 krat robila, vzdy po dva plechy, ktore okamzite zmiznu. Vrelo odporucam?