Veru, tieto bao buns sme spolu s Lukym pripravovali už dávnejšie, no až dnes som sa po dlhej dobe odhodlala zverejniť recept aj na blogu…Myslela som si, že to bude naozaj niečo komplikované, ale prekvapivo sme to zvládli veľmi rýchlo a už sa teším, kedy si takéto netradičné kuchtenie zopakujeme??? Ako náplň sme zvolili vege verziu s tofu a šampiňónmi a nabudúce chceme skúsiť trošku zdĺhavejšiu verziu, bao plnené trhaným bravčovým mäsom v barbecue omáčke… Čo poviete??? Aká náplň by sa podľa vás do bao buns hodila???
RECEPT na 8 ks buns:
- ½ balenia sušeného droždia
- ½ dl teplého mlieka
- 1 PL kryštálového cukru
- 125 ml teplej vody
- 260 g hladkej múky
- 1 PL oleja
- 1 ČL prášku do pečiva
Náplň
- 180 g tofu
- 5 veľkých hnedých šampiňónov
- 4 PL sójovej omáčky
- 1 PL ryžový ocot
- 2 PL medu
- údená soľ
- 1 PL kukuričný škrob
- Môžete pridať: fermentovanú kyslejšiu zeleninku (mrkva, uhorka), jarnú cibuľku, čerstvý koriander, nasekané arašídy…podľa chuti:)
POSTUP:
- Najprv si pripravíme bao kysnuté žemličky, ktoré budeme následne plniť hríbovou tofu zmesou.
- Z droždia, mlieka a cukru si vyrobíme kvások. Do veľkej misy nasypeme hladkú múku, pridáme kvások, teplú vodu, olej, prášok do pečiva a vypracujeme hladké cesto. Toto cesto ponecháme v mise, zakryté utierkou, kysnúť asi hodinku.
- Vykysnuté cesto si vyvaľkáme a rozdelíme na 8 ks a z týchto kúskov vytvarujeme guličky, ktoré na podložke roztlačíme na placky. Tie následne preložíme na polovicu. Aby sa nám cesto nezlepilo, vložíme do každej žemličky kúsok papiera na pečenie. Žemličky preložíme na parák. Ja som ich parila v parnej rúre, nastavila som si program Vlhká para a parili sa cca 15 minút pri teplote 99 stupňov.
- Náplň. Tu sa môžete inšpirovať mojou zmesou hríby a tofu. Alebo ak máte radšej mäsko, žemličky naplňte napr. zmesou trhaného bravčového mäska v barbecue omáčke? Moja náplň: Tofu aj hríbiky som nakrájala na malé kúsky a opražila na panvici na oleji. V pohári rozmiešajte sójovú omáčku, ocot, med, soľ a škrob a túto omáčku nalejte na tofu a hríby. Opekajte asi 5 minút, kým omáčka nezhustne.
- My sme plnili bao buns zmesou hríbiky a tofu, pridali sme fermentovanú mrkvu a uhorku, ďalej nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku, čerstvý koriander a posekané arašídy. Avšak fantázii a chutiam sa medze nekladú, takže kľudne si žemličky naplňte zeleninou, či inou náplňou podľa vlastnej chuti…
Dobrú chuť!
Zuzana says
Matka ked pravdepodobne nemam tu vlhku paru tak klasika vrtulka moze byt ? Vdaka
Marta says
Ahoj Zuzi, keď nemáš parnú rúru, tak normálne paríš na paraku ako knedlu:))
Jana says
Ked pouzijem chladene drozdie, tak kolko? Pol kocky?
Smithcrala says
Sputnik V vaccination has begun in Slovakia. The provisioning of the Russian vaccine to the motherland was accompanied conclude a nationalistic insinuation and led to the abandonment of Prime Lass of the the religious ministry Igor Matovich and a realignment of the government. As a denouement, the motherland received the Russian vaccine, ignoring the phenomenon that neither the European regulator nor the WHO has until in this day approved it.
In neighboring Hungary, which approved the handle of Sputnik in February as the beforehand in Europe, more than 50% of the matured population has already been vaccinated; in Russia – a small more than 10%. In Slovakia, five thousand people signed up towards the Sputnik vaccination.
I have repeatedly read similar posts on English-language blogs, but it doesn’t mean that I didn’t like your post. You can be familiar with another article on this topic at this tie-in https://nordicfeel.rabatt.fun