Myslím si, že čerešňových receptov nikdy nie je dosť. No a ešte keď zavládla čerešňová sezóna, možno niekomu z vás brnknem týmto receptom tiež po chuťových strunkách-bunkách. Nie je vôbec ničím špeci, klasická banánová bábovka a pridala som už spomínané čerešničky extra červené.
Jasné, ja viem. Všetci určite pečiete bábovky ako na bežiacom páse a je to pre vás brnkačka, no ja sa úprimne bez hanby priznám, že som vždy mala z vyklápania veľké stresy. Totižto môj prvý koláč, ktorý som pred viac ako desiatimi rokmi piekla doma „na tajňáša“, bola banánová bábovka. Dopadlo to tak, že po vyklopení ešte za horúca som ju musela vyjedať z formy lyžičkou:P No trápne nehody sa stávajú (mne akosi často) a niekedy v nás zanechajú taký blok, že ja sa v prípade pečenia bábovky vždy vzdávam rituálu vyklápania a prenechávam ho odvážnejším jedincom.
Ak teda chcete vyskúšať moju hrnčekovú banánovú bábovku, chodte do toho. A hovorím, kľudne aj bez váhy:) Tá moja začala akosi štrajkovať a kaziť mi moje blogerské plány, neviem či je prepracovaná alebo čo. Tak nakoniec je mojou mierkou bodkovaný retro hrnček na čaj:) No ale čo vám poviem, vznikol rýchly hnrčekový recept, málo ingrediencií, chutný a vláčny výsledok. Reklamácie neprijímam, bude vám chutiť:P
Ingredients
- 120 g zmäknutého masla
- 3 zrelé väčšie banány (ošúpeme a lyžičkou roztlačíme na kašu)
- 3 ks vajcia (samostatne žĺtka a bielka)
- 1 a 1/2 hrnčeka hladkej špaldovej múky (hrnček = 250 ml)
- 1/2 hrnčeka jemných ovsených vločiek
- 1 prášok do pečiva
- 1/2 hrnčeka krupicového cukru
- 1 hrnček umytých, odkôstkovaných čerešní
- 3 PL bieleho jogurtu
- Poleva
- 60 g mascarpone
- 3 PL mlieko
- 2 PL práškový cukor
- 1/2 ČL vanilkový extrakt
Instructions
- Rúru vyhrejeme na 180 stupňov. Bábovkovú formu poriadne potrieme maslom a vysypeme múkou.
- Najprv vyšľaháme maslo s cukrom, pridáme žĺtka, roztlačené banány, jogurt. Prípadne viac jogurtu, ak je veľmi husté cesto.
- Pridáme múku, do ktorej sme predtým primiešali prášok do pečiva a vločky.
- Pridáme čerešne.
- No a nakoniec už len zľahka primiešame vyšľahané bielka.
- Nalejeme do bábovkovej formy a pečieme asi 50 minút.
- Necháme vychladnúť a vyklopíme.
- Polevu pripravíme vymiešaním všetkých surovín. Ak je príliš hustá, ešte prilejeme mlieko.
Katarína says
Recept skvelý, fotky krásne! Len tak ďalej, prajem veľa chutných receptov a veľa inšpirácie 🙂
The Story of a Cake says
Jeej, dakujem za krasny a motivacny komentar! ;P
Linn says
I don’t understand a word of the text, but the photos are stunning. So beautiful!