Sviatky pokoja, lásky a všetkého dobrého sa k nám blížia míľovými krokmi a väčšina z vás sa už aj tento víkend púšťa do vianočného pečenia, či ozdobovania svojich vykúrených obydlí vianočnými vencami, voňavou čečinou… Prípadne idete plánovať, kde tento rok zoženiete ten NAJhustejší vianočný ker…
Priznám sa, že ja pred vianočnými sviatkami vypekám paradoxne najmenej. Vianočné pečivko je vždy v našej rodine v rukách starších generácii a ani tento rok tomu nie je inak….Z tradičných dobrôt pripravujem len medovníčky, linecké kolieska a potom sa už všetky ďalšie sviatočné dobroty odkláňajú od tradičných línií…Veď uvidíte v ďalších príspevkoch:) Tento dnešný článok je takou malou sladkou predvianočnou ódou…na sviatočný zasnežený cheesecake…Ak chcete pripraviť niečo netradičné, avšak na vianočnú nôtu, budem rada ak vás nasledujúcimi fotkami a receptom inšpirujem k príprave tohto sladkého čízkejku. Myslím si, že už vianočnejšia kombinácia sa nedá vymyslieť…spojila som medovníčkový korpus s krémom z bielej čokolády a ochutila som ho Baileys krémom. Už je na vás, či Baileys kúpite v obchode alebo si podobne ako ja pripravíte doma vlastný. No a vďaka Sweet Family cukru, ktorý som do koláčika pridala, získal tú pravú sladkú chuť Vianoc… Keďže sa nám blíži čas vianočných večierkov, mikulášskych parties a iných predvianočných posedení pod jedličkou, u kamarátov či kolegovcov si zaručene šplhnete, ak im pripravíte tento neskutočne deliciózny cheesecake. A po Novom roku budete rozdávať recept, to vám akože seriózne predpovedám.
Cheesecake vo svojej podstate ani nie je zložitým dezertom. Hlavne vám odporúčam piecť ho vo vodnom kúpeli (alebo dať pri pečení na dno rúry plech s vodou) a radšej na nižšej teplote (ja som piekla horný/dolný ohrev na 160 stupňov) a keď čas pečenia presiahne hodinu, nič sa nedeje. Zvyčajne sa hotový cheesecake ešte trochu trasie, ale okraje sú už upečené do zlatista. Tiež koláčik nechajte poriadne vychladnúť a zatuhnúť. To je celé tajomstvo prípravy čízkejku… Keď si prečítate recept, zistíte, že mám takú mini podmienku. Síce, že už musíte mať napečené medovníčky, pretože tvoria časť korpusu:) Takže ak sa práve v tejto chvíli vašim domovom šíri medovníková aróma, zopár si ich odložte bokom a využijete ich na prípravu tejto sladkej, netradičnej vianočnej dobroty.
Hlavne nezabudnite, že veselé a radostné sviatky sú práve tie sladké a voňavé…A Vianoce chutia najkrajšie so Sweet Family:)
Ingredients
- korpus
- 70 rozpustené maslo
- 150 g rozmixované medovníčky (alebo keksíky)
- plnka
- 150 g biela čokoláda
- 3 vajcia
- 50 g Sweet Family cukor
- 500 g mascarpone
- 200 g jemný tvaroh
- 1 kyslá smotana (200 ml)
- 3 PL Baileys (alebo iný irish cream podľa chuti)
- 2 PL mladkej múky (alebo škrobu)
- poleva
- 3 PL kyslá smotana
- 1/2 vrecúška vanilkového cukru
Instructions
- Rúru vyhrejeme na 160 stupňov, pripravíme si formu s priemerom 18 cm a vystelieme ju papierom na pečenie.
- Najprv si pripravíme korpus. Rozmixujeme upečené a vychladnuté medovníčky a zmiešame s rozpusteným maslom.
- Natlačíme na dno formy.
- Medzitým si rozpustíme v hrnci nad parou bielu čokoládu.
- Pripravíme si plnku. Vyšľaháme vajcia s cukrom.
- Pridáme mascarpone, tvaroh, smotanu, Baileys, mierne vychladnutú bielu čokoládu. Opäť zmixujeme. Jemne vmiešame 2 PL múky.
- Plnku nalejeme na korpus a dáme piecť cca na 1 hodinu. Najlepšie ak pečieme cheesecake vo vodnom kúpeli a ku koncu pečenia (ak začína veľmi hnednúť) ho prikryjeme alobalom.
- Necháme hotový cheesecake vychladnúť.
- Koláč ozdobíme podľa chuti. Mne ešte zostala kyslá smotana, tak som ju vymiešala s vanilkovým cukrom a povrch torty som ozdobila ešte medovníčkami.
- Necháme stuhnúť v chladničke.
hana says
Co prosim mienite o pridani pernikoveho korenia do tvarohovej vrstvy?nebude to presprilis?uz som speci napiekla razne medovniky na korpus a velmi sa tesim ako tento čízkejk pasujem za vianocnu tortu popri sacher torte.
The Story of a Cake says
Hani, nevieem..taku kombinaciu som este neskusala….aaale mozno, ked vynechate bielu cokinu a date radsej cukor a pridate to pernikove korenie, to bude lepsejsie:) aaale mne osobne viac chuti ta kombinacia baileys a biela cokina:)
hana says
Hm.tak asi otvorim drahocenny liker vana tallinn a tu bielu coko.som skutocne zvedava.
Zuza says
Zdravim, mohli by ste k receptom vzdy aj definovat, pre aku velku tortovu formu je recept. Dakujem.
The Story of a Cake says
Ahoj Zuzi, je to pisane v postupe:)
Michaela says
Dobrý deň, Ďakujem za inšpiráciu. Chutil super, len sa mi korpus veľmi lepil na spodok(na papier na pečenie).
Žeby som dala vela masla?
Dominika Č, says
Dobrý deň,
chystám sa na Váš recept, vyzerá veľmi dobre baileys+ biela čoko super! Chcem sa spýtať, či sú potrebné v recepte dve lyžice múky? keby ich vynechám, myslíte, že by cesto nestuhlo?
ďakujem za odpoveď (inak krásne fotky, krásny m
The Story of a Cake says
Ahoj Domci…Jasne, muku mozes uplne vynechat alebo nahradit skrobom. Muka ma podla mna tu ulohu, ze viaze tekutiny a cheesecake s trochou muky je podla mojich skusenosti aj hutnejsi, taky pevnejsi, menej mazlavy…Asi vies , co myslim:)