Keď som fotila tento recept na amarantovú kašu, bol piatok večer a ja som ho pre vás pripravovala ako raňajkový článok. Napadlo mi, že je to celkom vtipné a neviem, či všetci máte predstavu ako taký proces prípravy článku na blog prebieha…
Ako často píšem, veľmi rada si užívam pomalé rána s plným stolom dobrého jedla, kvalitného pečiva, voňavá káva v ruke a so zasnívaným pohľadom môžem pozorovať prebúdzajúcu sa krajinu za kuchynským oknom. No ale moja realita je občas/teda skoro vždy úplne iná a ako väčšina zamestnaných ľudí ráno klusám do práce a som rada, ak som si stihla vyžehliť košeľu a schmatnúť z chladničky jogurt. V horšom prípade tam ten jogurt ani nie je… Takže vstávať o pol hodinu skôr a pripravovať si avokádový toastík s vajíčkom a odfotiť ho na instagram žiaľ nie je u mňa veľmi reálne… V práci moje raňajky vyzerajú asi tak, že medzi 7.00h – 7.30h vločky zalejem jogurtom a ide sa pracovať.
Takže viete si predstaviť, čo taký foodblog obnáša, že to nie je med lízať a nie je to len o upečení koláčika a jeho odfotení. Plánovanie receptov, aby ste vždy mali pestrý výber chutných mňamiek, a aby sa u mňa netočili dokola tie isté cheesekejky a čokoládové tortičky. Nákupy potravín na dennom poriadku, lebo takmer vždy niečo zabudnem a asi je to preto, že si vždy doma nechám zoznam, na ktorý si všetko píšem :DD Plánovanie fotenia, pretože zimný deň trvá veľmi krátko a väčšinou sa spolieham na sobotnú domácu pohodu, kedy nafotím aj viac receptov naraz, až večer niekedy padám do postele od únavy. No a ďalšia vec je úprava fotiek, čo mi niekedy zaberie ďalších pár večerov, pokiaľ nemám iné povinnosti, či aktivity…
Samozrejme takéto hobby sa dá dlhodobo pestovať iba s veľkou láskou a zanietenosťou. Pretože vtedy prekonáte aj únavu a nevadí vám letieť spotená z práce, aby ste stihli odfotiť amarantovú kašu, kým vám slnko nezapadne a upravovať fotky do jednej v noci, aj keď ráno o šiestej necitlivo zvoní budík…Som rada, že som si našla takéto hobby, v ktorom sa spája láska k jedlu s láskou k foteniu a dokáže vás prepojiť s ďalšími skvelými, rovnako nabudenými, šialenými ľuďmi, ktorých spoločným údelom je, že jedia vždy všetko studené;) Chápete ma:))
No ale poďme naspäť k tomu skvelému raňajkovému receptu a je vlastne celkom jedno, či si ho vychutnáte v pohodlí domova k rannej kávičke alebo po návrate z práce ako ja nestíhačka…
Veľmi jednoduchý recept na amarantovú kašu. Predsa len amarant nie je úplne známa potravina a tak vám o nej aspoň pár viet napíšem. Prvá najdôležitejšia informácia je tá, že amarant je bezlepkový a určite poteším všetkých milovníkov kašičiek, ktorí nemôžu lepok. Obsahuje železo, vápnik, zinok, draslík a kopec kadejakých iných vitamínov a vraj nielen zlepšuje trávenie, pomáha zlepšovať našu mozgovú aktivitu, ale je vraj aj prevenciou proti osteoporóze. Pripravuje sa podobne ako ryža a môžete ho papať nielen na sladko ako ja, ale bude vám chutiť aj ako príloha k zelenine, či mäsku.
Amarant môžete kúpiť už aj pufovaný, ale ja sa napríklad pri jeho pukaní celkom zabávam. A kuchyňa mi potom vonia ako po pukancoch :DD
Tak dobrú chuť a keď niekedy objavíte u nás blogerov nejaké chybičky, buďte k nám zhovievaví, lebo je to naozaj celé dosť makačka;)
Vaša Maťka:)
Ingrediencie na 1 (2 menšie) porciu:
- 1/2 hrnčeka (250 ml) amarantu
- 1 hrnček vody
- štipka soli
- 1 PL medu alebo javorového sirupu (alebo podľa chuti)
- 1/2 zrelého banánu
Horúca hruška:
- 1 PL javorového sirupu
- trošku vody
- 1 menšia hruška nakrájaná na pásiky
pistácie, vlašské oriešky na ozdobu
Postup:
- Najprv si prepláchneme amarant, zalejeme vodou, pridáme štipku soli a varíme cca 15 – 20 minút.
- Ku koncu varenia pridáme do amarantu ešte med a rozpučený banán.
- Na panvici si zohrejeme sirup s trochou vody a pridáme na plátky nakrájanú hrušku a chvíľu povaríme.
- Kašu ozdobíme horúcou hruškou, orieškami, prípadne hocičím, čo nám chutí a máme v špajzi.
Lenka says
Môžem použiť pri príprave kaše aj pufovaný amarant?
The Story of a Cake says
Jasnee, urcite 🙂
The Story of a Cake says
Jasne, urcite aj pufovany:)
Lenka says
VĎaka 🙂
Patrícia says
Bude mať ale menej živín, lebo ak je už niečo spracované, stráca živiny.
Misa says
Vypada to krasne! Jako vse na tomto blogu! 🙂 A ta prace do toho vseho vlozena je moc dobre videt!! Pro me je tenhle blog jeden z nejkrasnejsich slovensko/ceskych foodblogu. Jak jsem to tam cetla, tak musim pridat, ze to mam s focenim jidla zcela podobne. Sice nejsem vubec profesional, ale tusim, co za praci se skryva za fotkami, se kterymi chceme byt spokojene a chceme se s nimi podelit, Take si foceni casto planuji na vikend, kdy mam cas pripravit recept a pote ho vyfotit za prirodniho svetla, no a pak v tydnu po vecerech upravuji a vybiram fotky. A jak pises o klidnych ranajkach, ty take miluji nade vse, ale bohuzel v tydnu nestiham (a hlavne rano, kdy se vypravuji, u nas neni dobre svetlo na to, abych neco fotila), takze opet vikend. 🙂
Preji krasny produktivni vikend! 🙂