Asi nepoznám nikoho, kto by nemiloval marlenku alebo medové rezy…Ak ma sledujete pravidelne, moja obsesia týmto dezertom je vám určite známa:) Na blogu dokonca nájdete recept na moju obľúbenú karamelovú marlenku…
Vianoce sa už nezadržateľne blížia a viacerí z vás už určite vyťahujú formičky na medovníčky, oriešky, vaľkáte o dušu vanilkové rožky a spisujete nákupný zoznam, čo všetko ešte musíte do Vianoc naškrečkovať… Ak milujete vyššie spomínanú marlenku rovnako ako ja, odporúčam zaradiť do vášho sladkého vianočného zoznamu aj recept na tieto sladké guličky, luxusne vyzerajúce mini verzie klasickej marlenky/medových rezov…Ja som si pripravovala vlastné medové pláty, no ak nemáte času nazvyš, kľudne použite kupované medové pláty:)
Dobrú chuť a ja sa idem konečne pustiť do vianočného pečenia!
Maťa
Medové vianočné guličky
Na 2 menšie medové pláty budeme potrebovať (alebo cca 370 g kúpených plátov):
- 25 g masla
- 70 g práškového cukru Sweet Family
- 1 veľké vajce
- 2 PL medu
- 230 g hladkej múky
- ½ ČL sódy bikarbóny
- 1 PL mlieka
Ďalej potrebujeme:
- 1 konzervu uvareného Salka (alebo už skaramelizované)
- 100 g masla
- 2 PL medu
- 3 hrste najemno rozmixovaných vlašských orechov
+zmes rozmixovaných orechov a rozmixovaného med. plátu na obaľovanie (odoberieme malú časť z rozmixovaných plátov)
POSTUP
- Najprv si pripravíme medové pláty. V hrnci nad parou zohrievame za stáleho miešania maslo, cukor, vajce, med, mlieko.
- Samostatne si v miske zmiešame múku, sódu a horúcu zmes pomaly primiešavame k tejto múkovej zmesi. Cesto bude trochu lepkavé, no dá sa s ním pracovať.
- Rúru vyhrejeme na 180 stupňov a cesto rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme ho na dva plechy (najlepšie ak vaľkáte cesto medzi 2 ks papiera na pečenie, cesto sa vám neprilepí).
- Cestá dáme postupne do rúry a upečieme za cca 8 minút. Necháme vychladnúť a pláty najemno rozmixujeme. Ak sa nám nechce babrať s medovým cestom, kľudne si kúpte hotové medové pláty, ktoré doma iba rozmixujete.
- Do misky dáme rozmixované pláty, skaramelizované salko, zmäknuté maslo, med a rozmixované oriešky. Vypracujeme pevnejšie cesto a dáme do chladničky na 2 hodiny.
- Stuhnuté cesto vyberieme a tvarujeme guličky, ktoré obaľujeme v zmesi, ktorú sme si pripravili zmiešaním rozmixovaných plátov a orieškov.
- V chlade a v uzatvorenom obale vydržia aj niekoľko dní.
Tie vyzerajú luxusne. Môžem vediet koľko ich asi vyšlo?
Zabijes ma asi, ale normalne si nepamatam:D Ale nieco medzi 25-30 ks a robila som take stredne gulicky, nie uplne mini 🙂
Čo si, nič sa nedeje, ja len nech mam prehľad. Silno mocno rozmýšľam, že ich spravím ?
Ináč mam už upečené medovníky a orechových ježkov- tí sú strašne chutnučky
Ako sa robi prosim skaramelizovane maslo? 🙂
Salko nie maslo. 🙂
Ahoj, ja Salko karamelizujem tak, ze vložím celú neotvorenú plechovku do vody, aby bola celá ponorená. POčkám kým zovrie voda a potom varím tú konzervu asi 2 a pol až tri hodiny…Ak by si varila menej, bude Salko také viac tekuté. Je to trochu pracnejšie, ale mne chutí viac ako to kupované, už hotové skaramelizované.
Tak toto uz hej..
Daji se zamrazit?
Katka
Neskutočná mňamka.
Môžem sa opýtať ako dlho vydržia medové guličky? 🙂 ďakujem
V chlade a v uzatvorenom obale vydržia aj niekoľko dní:)
Prosim Vas,.pisete, ze vydrzia niekolko dni..chcem tie gulicky urobit na Vianoce z kupovanych platov, vydrzia 2 tyzdne? Na balkone v uzatvorenej nadobe..
Dakujem
Mozno blba otazka, ale co je to medovy plat? 🙂