Neviem prečo, ale osobne mám nejaké predsudky voči vanilkáčovým korpusom…neviem si nájsť ten svoj obľúbený a vždy keď sa mám rozhodnúť, urobím do torty radšej čokoládový (to bude tá závislosť určite!)…Tak som jeden večer strávila gúúglením perfektného vanilkového korpusu a našla som na pintereste toto …celkom ma zaujal postup a pretože ja som experimentátor od kosti, recept som mierne upravila a hor sa do pečenia…Aj keď som mala počas prípravy mierne pochybnosti ako to vypáli, výsledok ma príjemne prekvapil…Hutný, krásne rovný vanilkáč, ktorý sa dá parádne obtrieť krémom a nedrobí sa…
No a krém je fajnotková kapitola sama o sebe…od bionákupy.sk som prednedávnom dostala tento úžasný bazový džem, ktorý sa teda hodí nielen na chlebík s masielkom, aaale mne celkom vďačne poslúžil ako sladidlo a pridanou hodnotou bola krásna fialková farba:)
No a čo viac dodať… Jedine, že ak chcete mať final efekt dokonalý, tortičku môžete ešte poliať ganache z bielej čokiny..:Ale vašej fantázii by som hranice nekládla a kľudne skúste tmavú čoko alebo poliať tortu slaným karamelom…Hmmm??? Už sa aj vám zbiehajú sliniská?:)
Ingrediencie:
Na jeden korpus, ktorý potom raz prekrojíte, budete potrebovať:
130 g hladkej múky
3/4 ČL prášok do pečiva
štipka soli
150 g krupicového cukru
65 g zmäknutého masla
2 bielky
1 dl mlieka
1 PL oleja
1 ČL vanilkový extrakt
Krém s bazovým džemom:
500 g mascarpone
250 g jemný tvaroh
2 PL bazový džem (môžete nahradiť kľudne aj iným sladidlom podľa vlastnej chuti a potreby sladiť)
1 ČL vanilkový extrakt
1 dl smotany na šľahanie
drobné ovocie na ozdobu (ríbezle, čučoriedky, černice, egreše)
Poleva z bielej čokolády:
100 g bielej čokolády
cca 80 ml smotany na šľahanie (podľa toho akú chceme mať hustú polevu… žiaľ ganache väčšinou robím „od oka“)
POSTUP:
1. Postup uvádzam na jeden 15 cm mini korpus, ktorý po upečení necháme vychladnúť a prerežeme na 2 časti. Ak chcete vysokú tortu ako mám ja, upečte si rovnakým postupom ďalší 15 cm korpus.
2. Postup je celkom zaujímavý a trochu netradičný v porovnaní s inými korpusmi. Inšpirovala som sa tentokrát na Pintereste:)….Samostatne si v robote vymiešame múku, prášok do pečiva, štipku soli, cukor. A následne postupne plochým šľahačom pridávame na malé kúsky nakrájané maslo. Miešame kým sa všetky ingrediencie neprepoja.
3. Samostatne si vymiešame bielky s mliekom, olejom a pridáme vanilkový extrakt. Túto zmes pomaly pridávame do suchej zmesi a zašľaháme.
4. Nalejeme do 15 cm formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme pri teplote 170 stupňov asi 40 – 45 minút (závisí od vašej rúry).
5. Na krém si len vyšľaháme mascarpone, pridáme tvaroh, bazový džem a ďalej šľaháme. Nakoniec pomaly prilievame smotanu na šľahanie a silno zašľaháme.
6. Na polevu si nasekáme bielu čoko na menšie kúsky, dáme do „vodného kúpeľa“, pridáme smotanu a zohrievame, miešame kým sa čoko nerozpustí. Ak chceme čoko redšiu, pridáme ešte smotanu.
7. Na konci tohto pečiaceho dobrodružstva by sme mali mať 4 ks korpusov, ktoré natierame krémom, ukadáme drobné ovocie podľa chuti a nakoniec celú tortičku obtrieme zvyšným krémom a ozdobíme čokoládovou polevou a ovocím.
TIP: Predtým ako tortičku budete oblievať mierne vychladnutou čoko polevou (či už bielou alebo tmavou), nechajte tortu krátko vychladiť v chladničke.
zuzana/lulsialicious says
och.. mnam.. uzasne, skusim, lebo vanilkovy korpus to je celkom veda 🙂
The Story of a Cake says
Dakujeeem…ach, Zuzi..to teda je..ale tento zozal u nas pochvalu, tak verim, ze aj inym sa osvedci:) A ak sa ti podari nejaky iny brutal vanilkaaac, ja sa tiez potesim receptu na vymenu ;)) Peknyy den:)
zuzana/lulsialicious says
neboj nic.. 🙂 receptov plno, ale minule som tiez daky super „overeny“ robila a teda mne sa velmi nepozdaval.. 🙂 treba skusat. urcite sa s dakou topkou raz podelim 😉
Shirley says
Hello,
Great pictures! It looks yummy!
Where did you get this wood cake stand?
Thank you for letting me know!
B says
Tato medota sa vola „reverse creaming method“, kde namiesto samostatneho slahania masla s cukrom, pridania vajicok a az potom muky a tekutiny (nastriedacku), sa sucha zmes zapracuje s maslom na mrvenicku, a az potom prida tekutina 🙂 Aj mne sa viac krat osvedcila, ale nikdy presne neviem ako dlho mam cesto slahat (po pridani tekutiny) – niekde pisu len par sekund, inde dokonca 5 min. Preto na moj dokonaly vanilkovy korpus pouzivam klasicku slahaciu metodu ako som uviedol na zaciatku, a okrem masla pouzivam aj olej (rovnako ako ty:). Ono tie maslove cesta su velmi chutne a vlacne, ale ak tortu skladujem v chladnicke, tak vzdy stvrdnu (co je pochopitelne, kedze maslo v chlade tuhne). Takze dobre mnozstvo oleja spolu s maslom nikdy nezaskodi 🙂 Inak torticka vyzera dokonale!
Marie Bieleszová says
Jaký tvaroh jste použila do krému (tučný, polotučný, odtučněný)? Dost vypadá moc krásně a líbí se mi originální kombinace chutí. ?
The Story of a Cake says
Dakujem ;)) Marie, ja pouzivam vacsinou taky makky tvaroh odtucneny…Podstatne je, nech nie je hrudkovy a treba odstranit prebytocnu vodu…;) Nech sa torticka vydari!
Andrea says
Tortu som dnes robila pre mojich dvoch oslavencov a musim povedat, ze mala uspech a hlavne korpus.
Ten som robila prvýkrát a veru nebolo to posledny ?
Dakujem za recept a prajem vela uspechov ☺
Simona says
Ahoj, chcela by som sa spýtať, či do krému si dávala farbivo alebo prečo je taký ružový?
Ďakujem za odpoveď, torta je krásna ?
Lucia says
Bazový džem je tmavý, preto tá farba.
Danka says
Môžem pridať miesto klasickej hladkej muky, špaldovu múku? Ďakujem ☺️