1. Miška, aj ty si skôr nováčikom vo foodblogerskom svete…varíš, pečieš však už dlhých 15 rokov. Prečo si sa rozhodla o varení začať písať a deliť sa s celým virtuálnym svetom?
Dôvod je veľmi prozaický – mladí ľudia v dnešnej dobe nevaria. Videla som to na mojich kamarátkach, ktoré ma obdivovali ešte aj za obyčajný perníkový koláč (ktorého recept je predsa napísaný na obale od kypriaceho prášku do perníkov). A hlavne všetci chcú byť v dnešnej dobre trendoví a jedia bio a organic a chodia do eco podnikov a platia za to peniaze a pritom sa to dá uvariť aj doma, možno aj chutnejšie. Takže aby som to zhrnula, chcela by som motivovať mladé dievčatá, ale aj chlapcov, aby sa odvážili variť.
2. Akým foťákom fotíš ty a aký objektív používaš?
Fotím staručkou zrkadlovkou Canon EOS 20D a odkedy sa mi pokazil setový objektív, mám len pevnú 50-tku. Foťák mi pred rokom a pol požičal môj chlap a odvtedy som ho nepustila z ruky. Bohužiaľ, už dožíva, nejde display, nefunguje gombík na nastavenie citlivosti. Takže ak by mi chcel niekto sponzorsky ponúknuť novú zrkadlovku, nebudem sa okúňať… 😀
3. Predtým som sa pýtala Katky, teraz teba. Aké sú tvoje foodstylingové tipy, aby jedlo vyzeralo na fotke esteticky a ako umelecké dielo.
Ako som spomínala, moja zrkadlovka má už to najlepšie za sebou, ale mne sa nejakým zázrakom stále darí fotiť celkom schopné fotky. Ide hlavne o svetlo. To je podľa mňa kľúč ku všetkému. Keď sa fotograf naučí pracovať so svetlom, pol boja má vyhraného. Potom by som ešte poradila zamyslieť sa nad tým, aký pocit chcete fotkou svojho jedla vyvolať. Ovocná zmrzlina na bielom podklade pôsobí osviežujúco a letne. Naopak pri varenom vínku chcete aby mal čitateľ pocit tepla a takmer cítil vôňu klinčekov a to dosiahnete teplými farbami a mäkkým svetlom. No a napokon, každý food bloger vie, že pri procese fotenia majú zásadnú úlohu bylinky. Veľa byliniek! 😀
4. Inšpiruješ sa aj zahraničnými blogermi alebo ktoré foodblogy patria do tvojej TOP 3?
Samozrejme, že sledujem aj iné blogy, ale že by som sa nimi cielene inšpirovala, tak to nie. Niektoré som sledovala dávno predtým ako som vôbec tušila, že sama raz budem blogerkou. Medzi také patrí food blog švédskej fotografky Lindy Lomelino Call me cupcake. Jej fotky sú rozprávkové. Medzi jeden z mojich naj na slovenskej scéne patrí blog Slovak Roots. Koniec koncov, na mojom blogu vždy v piatok venujem post práve ostatným kolegom blogerom a predstavujem ich blogy svojim čitateľom.
5. Predpokladám, že blogovaním sa ani ty neživíš. Čo robíš v reálnom živote? Kedy stíhaš písať a fotiť blogerské príspevky?
Tak to sa teda neživím… 😀 Aj keď , raz by som bola veľmi šťastná, keby som mohla mať svoju malú kaviareň a vyblázniť sa tam. Momentálne ale sedím doma na zadnici. To je možno aj jeden z dôvodov, prečo som začala blog práve teraz – veľa voľného času. Uvidím ako to pôjde, keď začnem pracovať, lebo s tromi článkami týždenne (z čoho nedeľný obsahuje vždy minimálne 2-3 recepty) som nasadila latku poriadne vysoko.
6. Opíš jeden bežný klasický stravovací deň Michaely Kuchárskej.
Tak toto by bol asi problém. 😀 Ja som totiž veľmi nedisciplinovaný človek, takže jeden deň poslušne absolvujem raňajky, obed, večeru a medzitým nejaké to jabĺčko a deň nato si o pol druhej spomeniem, že som ešte nejedla. Ale je jedna vec, ktorú si nikdy neodpustím a to je ranný Earl Grey s kvapkou mlieka a popoludňajšie espresso. Bez toho by som bola nepoužiteľná.
7. Mrkvový koláč s mascarpone polevou alebo tekvicové muffinky s chocolate chips?
Beriem mrkváč! Ja totiž nemám rada kombináciu ovocia (alebo v tomto prípade zeleniny) s čokoládou. Ja viem, šokujúce! Ale asi to odštartoval môj odpor k banánom v čokoláde, ešte keď som bola decko. A okrem toho, MILUJEM mascarpone.
8. Ktorá ingrediencia je pre teba „must“ a používaš ju až pričasto?
Jednoznačne čili. Čili, maslo a trstinový cukor. Pravdu povediac, ak by som skombinovala maslo, trochu trstinového cukru a jednu poriadne pálivú čili papričku, pokojne by som si túto nátierku dala na žemľu a zjedla. Ale okrem toho sa moji obľúbenci menia podľa ročného obdobia a toho, čo nám práve dozrieva v záhradke. Momentálne to je cvikla.
9. Podarila sa ti niekedy nejaká zábavná kulinárska katastrofa?
No ešte v mojich kulinárskych začiatkoch som raz robila zapekané cestoviny so zeleninou a akosi som zabudla na cestoviny. Ale ja som taká tragédka, že aj keď pre niekoho pečiem, tak si do poslednej chvíle namýšľam, že to je katastrofa a uľaví sa mi až vtedy, keď vidím, že im chutí.
10. Ak by si mohla jesť do konca života každý deň len sladké alebo slané jedlá, čo by si si vybrala?
Smrť. Vybrala by som si smrť 😀 Ja mám najradšej kombináciu oboch. Do zeleninového šalátu vždy prihodím aj nejaké ovocie a ak my niekto ponúkne syr, nech mi k nemu hneď prihodí aj med, marmeládu či ovocie.
11. Kde nakupuješ ovocie a zeleninu? Alebo skôr sa venuješ pestovaniu vo svojej vlastnej záhrade?
V tomto patrí veľká vďaka hlavne mojej svokre. Ona má záhradu a ja do nej veľmi rada chodím pracovať a pomáham jej, keď sa dá. Pretože potom sa ona, na oplátku, veľmi vďačne podelí o úrodu. Veľa sa od nej naučím, čo sa s čím znesie, ako sa o rastliny starať. A aj na blogu vždy svojim čitateľom odporúčam, aby si varili zo sezónnych potravín zo svojej záhrady alebo z trhu, nech je ich kuchyňa autentická, suroviny čerstvé a poctivé.
12. Do ktorej krajiny sveta by si chcela ísť na super mega gurmánsky festival?
Myslím, že si celkom vystačím aj s našimi slovenskými maškrtami, ale keď už, tak by som šla do Talianska (asi by som však viac koštovala víno, ako jedlo :D) alebo na Blízky Východ.
13. Si naozajstný foodie a zjedla by si všetko alebo existuje jedlo, ktoré by si za nič na svete do úst nedala?
Pre mňa je jedlo zážitok, skúsenosť a dobrodružstvo. Veľmi rada vyskúšam všetko. Nehovorím, že mi to bude chutiť, ale ako inak človek zistí, či mu niečo chutí, ak to nikdy neochutná? Po rokoch pokusov napríklad už na 100% viem, že neznášam pečeň. Ale aj tej som dala najprv niekoľko príležitostí.
14. Stretávaš sa a komunikuješ pravidelne aj s inými blogermi v rámci SK/CZ komunity?
Nestretávam sa so žiadnym food blogerom. Bývam totiž v malom meste na juhu stredného Slovenska, odstrihnutá od všetkých tých fancy piknikov a food festov a ostatných fun možností stretnúť iných blogerov, ktoré sa konajú väčšinou v Bratislave, Nitre alebo Trnave. A to ma dosť štve… Ale na druhej strane cítim veľkú podporu zo strany kolegov blogerov v rámci sociálnych sietí. Celkovo mám pocit, že sme taká prajná a navzájom sa podporujúca partička.
15. Keby si mala v rámci „food tour“ navštíviť 3 podniky (reštaurácie, kaviarne…) v našom hlavnom meste, ktoré by to boli a prečo?
Dosť dlho sledujem projekt Bratilicious, takže z ich recenzií by som si iste niečo vybrala. Okrem toho sa vždy rada vrátim do KÁVA.BAR-u a najbližšie určite vyskúšam aj St. Germain, pretože chcem zistiť, prečo to tam moja sestra (žijúca v BA) tak miluje. 🙂
A Miške z Just dare to cook ďakujem za pokec!
Pridaj komentár