Krásny piatok vám želám. Uričte máte plnú hlavu plánov, čo spáchať cez víkend. Ak sa u vás v okolí tiež vyskytuje nejaký narodeninový oslávenec, tak ako to bolo v našej mini rodinke, mám pre vás sladký tip. Inšpirovala ma Linda Lomelino aj so svojou vertikálnou tortou a tak som sa rozhodla upiecť ju mamine na oslavu narodenín. Pravda je, že moja starká túto štýlovú tortu (nazývanú branská) piekla už pár rokov dozadu, takže nie je to žiadna nová cukrárska vychytávka zo západu… No a zaujíma vás ako pozliepať to sladké čudo, aby vám na torte vznikli vertikálne pásiky?? Mrknite si video made by Luky a hneď vám to bude jasnejšie. Slová sú niekedy zbytočné a pravdu povediac, jednoduchšie to bolo natočiť:). Aj keď zo slovného postupu sa vám môže zdať príprava tejto torty masakeeer, je to len očný klam. Pripraviť vertikálnu tortu nie je komplikované. V podstate si len upečiete klasickú piškótu na roládu, prekrojíte na viac dlhých pásikov a zviniete:) Krém som zvolila parížsky s mascarpone, korpusy som potrela malinovým lekvárom (domácim ovšem) a celú tortu obtrela ružovým malinovým mascarpone krémom. Ozdobila som tradične ovocím a kvetmi:)) P.S: Ak by ste chceli pásiky výraznejšie, skúste upiecť piškótu bez kakaa. Po rozkrojení torty to bude naozaj krásny detail:) No a recept je uvedený nižšie:)
Ingrediencie:
1 korpus na veľký plech (ja som piekla dvojnásobnú dávku)
5 ks vajcia (samostatne bielky a žĺtky)
3 PL + 2 PL krupicový cukor
1 PL vody
5 PL polohrubá múka (preosiata)
1/2 balíčka prášku do pečiva
1 PL kakao
Krém
400 ml šľahačkovej smotany
1 PL krupicový cukor
150 g čokolády (aspoň 52 %)
2 stužovače šľahačky
250 g mascarpone
1 vanilkový cukor
malinový lekvár
Krém na potretie celej torty
200 g mrazené maliny
1 PL cukor
250 g mascarpone
200 ml vyšľahanej šľahačky
50 g maslo
ovocie na ozdobu
POSTUP
1. Najprv si upečieme korpusy – je to vlastne klasická piškóta na roládu. Ja som piekla z dvojnásobnej dávky, aby bola tortička väčšia. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov.
2. Vyšľaháme žĺtky s 3 PL cukru, vodou.
3. Samostatne zmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva a pridáme preosiate kakao.
4. Samostatne vyšľaháme bielky s 2 PL cukru.
5. K žĺtkovej zmesi primiešame múkovú zmes. A nakoniec zapracujeme aj vyšľahané bielky.
6. Cesto vylejeme na plech yvstlaný papierom na pečenie. Pečieme asi 15 minút.
7. Pracovnú dosku si posypeme krupicovým cukrom a upečené cesto otočíme a položíme na pocukrovanú dosku. Opatrne strhneme papier na pečenie. Cesto prerežeme na tri dlhé pásy a tieto natrieme malinovým lekvárom.
1. Na krém si deň dopredu uvaríme šľahačku s čokoládou a 1 PL cukru. Necháme vychladnúť v chladničke.
2. Druhý deň ju spolu so stužovačmi prešľaháme.
3. Samostatne vyšľaháme mascarpone s vanilkovým cukrom. Nakoniec k mascarpone primiešame vyšľahanú šľahačku.
4. Krém natierame na pláty korpusu už potreté lekvárom.
5. Hotové a natreté pláty teraz zvinieme ako roládu a postavíme na plech alebo už na tortový podnos. Robíme to postupne tak, že najprv zvinieme prvý plát a tam, kde končí, „nalepíme“ ďalší a potom priložíme zase ďalší, až máme tortu želaného priemeru (ja som mala z dvoch korpusov 6 dlhých plátov, tie som ešte prerezala na kratšie, t.j. 12 plátov)…. Pre lepšiu predstavu si pozrite video, kde celkom pekne vidieť ako som postupovala.
6. Keď máte všetky pláty „nalepené“, tortu dáme zachladiť a stuhnúť do chladničky.
1. Krém na obtretie torty pripravíme tak, že rozmrazené maliny rozmixujeme, povaríme s 1 PL cukru. Prepasírujeme cez sitko a necháme vychladnúť.
2. Samostatne vyšľaháme mascarpone s maslom.
3. Samostatne vyšľaháme smotanu na šľahanie.
4. Maliny primiešame k mascarpone. Nakoniec vmiešame aj vyšľahanú šľahačku.
5. Celú tortu obtrieme týmto krémom a dáme stuhnúť do chladničky.
Efa says
vyzera to super:) inak ja som takto uz skusala mascarponovo slahackovo maslovu hmotu na poter ale slahacka s maslom mi vysla ako nie dobra kombinacia lebo sa mi to cele zgrclo, aj ked som to zaslahavala iba rucne :/ nestalo sa ti to nikdy, resp. nemas na to nejaky tip?
The Story of a Cake says
Cau Evi! Ako myslis, ze zgrcla? Take zrazene maslo myslis? Ci? Ked kombinujem mascarpone s maslom a slahackou, tak sa mi to vzdy dobre rozotiera na torte… Ta slahacka to tak odlahci… Ja mam skor zle skusenosti s plnkou slahanou nad parou:/ To sa mi zvykne zgrcnut…
EFA says
Ano,ked sa mi spoji maslo so slahackou, tak sa mi to zrazilo..robila som to tak asi dvakrat a dvakrat sa to stalo. neviem co som robila zle, preto vacsinou davam iba mascarpone so slahackou (presne pre tu „lahsiu“ konzistenciu). AJ ked to maslo tam asi dava zmysel – ciste mascarpone ked je natenko tak obcas popraska. Ale ty pises, ze najprv spojis mascarpone s maslom a slahacku pridas vyslahanu az postupne..to je mozno ta chyba, ze ja dam najprv slahacku a maslo ako posledne..neviem, ale urcite vyskusam tento recept coskoro a uvidime 🙂 Inak chystas aj knihu (citala som komentar nizsie)? 🙂 to by bol urcite dobry napad 🙂
The Story of a Cake says
Ano, skus tak. Najprv vyslahaj mascarpone, potom pridaj makke maslo a nakoniec postupne tu vyslahanu slahacku…mne sa zvyklo zrazit, ked nemali suroviny rovnaku teplotu..Alebo ked som velmi preslahala slahacku…..nieeee, knihu ja nechystaaam.. Ale fotim knihu pre jednu sikovnu cukrarku:)
Eva says
Zdravím,táto torta vyzerá úžasne a. určite aj výborne chutí.Sledujem Vas blog uz dlhšie,je pre mna inšpirujúci podobne ako Linda Lomelino.Od nej uz knihu mam a Vaše recepty a foto by si takisto zaslúžili takúto formu.Ak bude Vaša kniha vydaná,určite budem jedna z jej prvých majiteľov.Eva
The Story of a Cake says
Dakujem Evkaaa za super pozitivny mily komentar! Tak Linda je fakt supis pupis, ked raz budem kombinovat a stajlovat ako ona, budem stastna ako blska:D
Iva says
Ahoj, som velmi rada,ze som natrafila na tvoju uzasnu stranku,a samozrejme sa pripájam k pochvalám. Mam skusenost. ze nie každa cukrárka chce prezradiť svoje tajomstvo a o to si to cenim viac..Som pekarka-amaterka, a velmi sa mi paci tvoja praca.Torta vyzera excelentne, vyzdoba a samotne fotky su uzasne. Prispievala som aj ja svojimi fotkami jedal, kolacikov na stranky FB a viem co ma stalo usilia jedlo odfotit. Prajem ti veľa úspechov, nápadov a trpezlivosti. Iva
The Story of a Cake says
Dakujem Ivka! Nooo niekedy sa aj ja pri tom foteni natrapim (alebo skor pri peceni:D) aaale aspon si trenujeme nase bunky trpezlivosti:P
Farrah says
Pleeeeeeease can I have an English translation??? This cake is magnificent
Mary claire pusung says
Can i have an english translation on the recipe and procwdure of this cake please
Thank you
Amber says
If available, I defenitely want an english translation of this cake as well!!
its gorgeous, well done!
Julia says
Yesssss, a translation please! 🙂 🙂
Bente Jensen says
Kan det lade sig gøre, at få opskriften, på dansk?
Med venlig hilsen
Bente Jensen
Margo says
Hi All you English speakers,
I copied the Russian and put it into Google Translate. I didn’t even know it existed before this. Here is the translation I received.
ingredients:
1 body on a large plate (I baked a double batch)
5 pcs eggs (yolks and whites separately)
3 PL + 2 tbsp caster sugar
1 PL water
5 PL semi-coarse flour (sifted)
1/2 package baking powder
1 PL cocoa
cream
400 ml cream Šlahačková
1 PL caster sugar
150 g of chocolate (at least 52%)
2 Stiffening whipped cream
250 g mascarpone
1 vanilla sugar
raspberry jam
Thirdly cream whole cake
200 g frozen raspberries
1 PL sugar
250 g mascarpone
200 ml whipped cream
50 g butter
fruit for garnish
APPROACH
1. First, Bake body – it’s actually the classic sponge roulade. I baked in a double dose to be more tart. Vyhrejeme oven to 180 degrees.
2. whisk egg yolks with 3 tbsp of sugar water.
3. Separately mix the sifted flour with baking powder and add the sifted cocoa.
4. Separately beat the egg whites with 2 tbsp of sugar.
5. The yolk mixture, stir in the flour mixture. And finally, we’ll work well beaten egg whites.
6. we pour out the dough on a baking sheet with baking paper yvstlaný. Bake for about 15 minutes.
7. worktop can sprinkle with caster sugar and turn the batter and place on a plate sprinkled with sugar. Carefully demolished baking paper. Dough we cut you in three long strips and they use our raspberry jam.
1. On the day ahead cream Boil the cream with chocolate and sugar 1 PL. Let it cool in the refrigerator.
2. The next day it together with thickeners prešľaháme.
3. Separately whisk mascarpone vanilla sugar. Finally, stir in the mascarpone beaten whipped cream.
4. Cream spread onto sheets of cabinet for the third time jam.
5. Finished and painted plates now like coiled rolls and build on already on the plate or tray Cake. We do it gradually by first stow the first sheet and, where it ends, „stick it“ another and then placed back further until we have cake desired diameter (I had two corpora 6 long sheets, those I have not yet cut into shorter, ie 12 sheets) …. For more insight, see the video where quite nice to see how I progressed.
6. When you have all pays „glued“ to chill the cake and let harden in the refrigerator.
1. Cream obtretie cakes prepared by the thawed raspberries Blend, simmer 1 PL sugar. We sieve it through a sieve and leave to cool.
2. Separately whisk mascarpone and butter.
3. Separately whisk the cream for whipping.
4. Raspberry mix in the mascarpone. Finally, stir in the beaten whipped cream.
5. The entire cake rub this cream and let harden in the refrigerator.
Nelly says
hello, did you get the conversion? look really nice but don’t get it, maybe Pl is a cup?
The story of a cake says
Hello! Sorry, Pl means tablespoon :=)
Gabriele hassels says
Wow- so ein wunderbarer Kuchen!
Ist es vielleicht möglich, das Rezept auf deutsch oder englisch zu bekommen?
Ich würde ihn gerne backen und verschenken.
Liebe Grüße
Gabriele Hassels
Miska says
Dobrý večer,
Chcela by som sa spýtať, tie ingrediencie uvedené na korpus je uz ta zdvojená dávka, alebo ste piekli z 10 vajec?
Dakujem za odpoved
Lorna says
Hello,
Your chocolate cake looks amazing. Do you happen to have a copy of the recipe in English? I would love to try and make it.
Thank you.
Lorna
nell says
hi, can someone tell me what is PL compared to lt or grams, thank you
Nat says
PL is a tablespoon ?
Maricela oyervidea conteras says
La receta debería de ser en español alguien me la irse traducir por favor muchas gracias
Fátima GouVeia says
Good afternoon?
I’m Brazilian and I really appreciate your work.
I would like to know the prescription of the glass cover, the step by step to be able to do.
Congratulations and a lot of joys
I’m grateful for your attention right now.
Fátima Gouveia.
WhatsApp 081 996731992
Boa tarde,
Sou brasileira e adimiro muito o seu trabalho.
Gostaria de saber a receita da cobertura de vidro, o passo a passo para poder fazer.
Parabéns e muitas alegrias?
Desde já fico grata pela sua atenção.
Fátima Gouveia.
WhatsApp 081 996731992
Judith says
I have never seen such a beautiful cake in all my life. It is gorgeous.
Nikol says
Dobrý deň, chcem sa opytat, či aj v kréme ste zdvojovali dávku ? Ďakujem .
Helya says
Dobry vecer,
cez viked som skusila upiect tuto paradnu tortu pre dcerku a manzela, ktori maju
v rovnaky den sviatok. Vysla na 1! Dakujem velmi krasne za recept :-).
Roxana says
Me encantó la torta es bellísima amo la repostería y voy a intentar hacerla soy de Argentina besitos.
Ann says
What are the flowers at the edge?
Bára says
Děkuji za recept, Nejlepší dort, jaký jsem jedla. Dokonce mi ho mamka upekla jako svatební 🙂
Škoda, že sem nemůžu vložit výsledek pro inspiraci ostatním. 😉
Lucia says
Dobrý deň, práve pečiem tortu na narodeniny môjho syna. Nerozumiem pri príprave krému, ako ho mám spraviť. Mám uvariť šľahačku spolu s čokoládou alebo rozpustiť čokoládu a pridať do vyšľahanej smotany,?
Vďaka
Lucia
Marta says
Ahoj Lucka, šľahačku nalej do hrnca a zohrievaj spolu s nalamanou cokoladou…Keď bude čokoláda úplne rozpustena, nechaj vychladnúť, potom odlož do chladničky a na druhý deň toto celé vyšľahaj.
DRŽÍM PALCE:)
Lucia says
Ďakujem za super promptnú odpoveď.
Pekný víkend
Lucia
Patrícia says
Zdravim, chystám sa upiecť tento skvost dcére na narodeniny, ale nie som si istá tými dávkami. Dávkovanie na krémy je na 1 dávku cesta (teda z 5 vajec) alebo na dvojitú dávku. Ďakujem.
Littleboo says
https://m.facebook.com/lechatnoirchiayi/?locale2=zh_TW#!/story.php?story_fbid=2747136232181114&id=1627798857448196&anchor_composer=false
Someone used your photo for sale