Áno, toto je môj druhý rebarborový recept tento týždeň. Nemáte z toho tepla halucinácie ani déjà vu. Nakúpila som očividne omnoho viac rebarbory ako bolo potrebné na prípravu nanukov…Takže otázka bola ako zvyšnú rebarboru zúžitkovať alebo skôr aký koláč upiecť… Zapáčil sa mi koláčik, ktorý pripravila istá mladá slečna Baking Magique zo Švédska a ona sa zase inšpirovala koláčikom uverejneným v Sainsburys Magazine (ktovie koho inšpirujem pre zmenu ja?:P). Keď som videla spojenie rebarbora-mandle, vedela som, že to bude ten pravý. Mleté mandle sú pre mňa po čokoláde drogou numero due a v spojení s jemne kyslou rebarborou vznikol perfektný, vláčny koláčik. Nepoužila som síce self-raising múku, ani pohánkovú, ale nahradila som ich hladkou špaldovou. Nepotrebujete ani veľa ingrediencií a máte ho pripravený skôr ako poviete keeejk:P.. Zrejme najviac som sa natrápila so šúpaním tej potvory rebarbory. Takže rebarboru pekne zbaviť dlhých vláskov, pozdĺžne prekrojiť a naporcovať na menšie kúsky. Zasypeme ju cukrom a zvyšok koláča pripravíme šmahom ruky. Už len šupnúť do rúry a letný rebarborový koláčik je hotový. Keď sa dnes vrátite uťahaní z kúpka, v pohodičke stihnete ešte rýchlo upiecť tento super koláčik vhodný na nedeľný sviatočný stôl.
Ingredients
- 130 g zmäknuté maslo
- 150 g hnedý trstinový cukor (plus 1 PL cukru)
- 2 vajcia
- 200 g mletých mandlí
- 110 g hladkej špaldovej múky
- 1 a 1/2 ČL prášku do pečiva
- štipka soli
- 3 stonky rebarbory (očistená, nasekaná na menšie kúsky)
- mandľové lupienky
Instructions
- Nakrájanú rebarboru zasypeme lyžicou cukru a odložíme.
- Rúru vyhrejeme na 180 stupňov a pripravíme si formu s priemerom 22 cm. Vyložíme ju papierom a vymastíme.
- Vyšľaháme si maslo s cukrom do peny.
- Pridávame po jednom vajcia.
- Samostatne vymiešame múku, prášok do pečiva, soľ, mandle.
- Vmiešame do maslovej zmesi.
- Polovicu cesta nanesieme do formy a naukladáme polovicu rebarbory.
- Navrch dáme druhú časť cesta a opäť do kruhu naukladáme rebarboru.
- Dáme piecť na 60 minút. Prípadne ešte zakryjeme alobalom a dopečieme 10 minút.
Yes, this is my second rhubarb recipe this week. You do not have the hallucinations or déjà vu. Obviously I bought much more rhubarb than needed for my popsicles … So the question was how to use the remaining rhubarb or rather what kind of cake to bake … I like the rhubarb-almond cake prepared by foodblogger Baking Magique from Sweden who was probably inspired by Sainsburys Magazine. When I saw the rhubarb-almond combination, I knew that it would be the right one. I did not use self-raising flour or buckwheat flour, but I replaced them with all purpose spelt flour. You do not need a lot of ingredients and you get it ready before you say caaake: P .. Probably the most troublesome was peeling the bloody rhubarb stalks. You need to get rid of the rhubarb hair and cut lengthwise and into smaller pieces. Sprinkle with sugar. The rest of the cake will be mix together very easily. Put the cake into the oven and summer rhubarb cake is ready in 60-70 minutes (it depends on your oven) . When you return home tired after a sunny hot day spent at the swimming pool ,you still manage to quickly bake this cake for Sunday’s party table.
Ingredients
130 g softened butter 150 g brown cane sugar ( plus 1 tbsp) 2 eggs 200 g ground almonds 110 g spelt flour 1 and 1/2 tsp baking powder pinch of salt 3 stalks of rhubarb (peeled, cut into small pieces) almond flakes Sprinkle chopped rhubarb with sugar (1 tbsp) and let it rest. Preheat oven to 180 degrees Celsius and prepare a 22 cm cake form (with baking paper). Whisk the butter with sugar. Gradually add eggs. Separately mix the flour, baking powder, salt, ground almonds. Put the mixtures together. Spread half of the mixture into the cake form and arrange half of the rhubarb. On top arrange the second part of the mixture and rhubarb again. Sprinkle with almond flakes. Bake for 60 minutes. Cover then with aluminum foil and bake 10 minutes more.
June @ How to Philosophize with Cake says
What a lovely cake! Great use for rhubarb!
Dagmar Janíková says
Dnes jsem upekla, je moc výborný.
The Story of a Cake says
Super, tesim sa..Ja idem piect asi aj zajtra. Len zrejme zamenim rebarboru za nieco ine.
Andreja says
Nemohla som sa dockat rebarborovej sezony, ale cesto sa mi nelialo, mala som ho ako plastelinu :Dhorko-tazko som ho dostala do formy, teraz peciem taky kyptik a neviem ake to bude, ale surove chutilo top. Dala som 50:50 pohankovu a spaldovu muku.
Andrea says
Ďakujem za skvelý recept! Včera som koláč ponúkla viacerým ľuďom: učiteľkám v škôlke, deťom škôlkarom na oslavu narodenín jedného z nich – ozdobili sme ho ako tortu, aj s prskavkami :), zaniesla som i kamarátke na návštevu. Tušila som, že to bude pecka, upiekla som rovno dve formy. Recept už putuje ďalej, kamarátka si ho vypýtala a dnes ide piecť. Úžasné je i to, že je celý text aj v angličtine. A stránka má svieži, moderný dizajn. Palec hore!
Nikol says
Skvelý recept! 🙂 Keď som zistila, že už doma nemám dostatok mandlí, použila som namiesto nich vlašské orechy a musím povedať, že aj tento variant bol výborný.