Už len týždeň a sú tu Vianoce. Túto vetu ste si dnes už určite pomysleli alebo ste ju počuli, takže aj ja budem ako obohratá vianočná platňa:D
Moji milí, chcem Vás informovať, že úspešne bez akéhokoľvek kolapsu pokračujem v stress-free prípravách a dnešný deň bude o chillovaní, vianočných koledách, horúcom čaji s citrónom, medom a o balení darčekov pre našich najbližších miláčikov. Plus ešte sú v pláne nejaké tie handmade darčeky pre najkamky, aby sme zostali verné každoročnej tradícii;) Teším sa ako som to tento rok vymyslela. Tieto Vianoce nebudú o veľkých, hodnotných daroch, ale o drobnostičkách, radostičkách, ktoré každému obdoarovanému zútulnia domov:) Ale viac neprezradím, ani keď ma budete na päte štekliť:)
Dosť na tému darčekov, aby som sa náhodou ešte neprekecla a poďme k mojej vianočnej torte. Akože je mi jasné, že popri pečení 2 ton medovníkov, biliónov lineckých koláčikov a kadejakých košíčkov, vianočná dekadentná tortisko nebude práve zapadať do vášho christmas baking listu…No garantujem vám, že keď po sviatkoch pomiznú všetky koláčiská alebo vás omrzí vyjedanie perníčkov, či budete mať pochybnosti, čo slávnostné pripraviť rodinným skupinkám a kamarátom, ktorí sa budú v hojnom počte hlásiť na povinné medzisviatkové, či novoročné návštevy, tak s touto tortou zahviezdite a bude sa isto hlásiť návštev ešte viac ;))
Ingrediencie
na 2 vysoké korpusy s priemerom 15 cm (trošku nižšie budú korpusy v 18 cm forme):
6 celých vajíčok
140 g cukru muscovado (trstinový cukor)
50 ml rastlinného oleja
3 PL kávového likéru (kahlua)
120 g hladkej špaldovej múky
1 balík prášku do pečiva
1 PL kakaa
70 g mleté vlašské orechy
Krém
120 g čokolády (aspoň 52 %)
4 PL práškový cukor (viac podľa chuti)
1 PL instantnej kávy
500 g mascarpone
0,5 dl smotany na šľahanie
Poleva (inšpirovaná Lindou Lomelino)
70 krémový syr (cream cheese napr. Lučiná)
2 PL práškový cukor
1-2 PL mlieka
višňový lekvár na potretie korpusov
POSTUP:
- Rúru vyhrejeme na 180 stupňov a pripravíme si dve formy s priemerom 15 cm (môžeme aj 18 cm, ale tortičky budú rošku nižšie, čo vôbec nevadí). Formy vystelieme papierom na pečenie.
- Celé vajcia si vyšľaháme s cukrom dopenista.
- Pridáme postupne olej, kávový likér.
- Samostatne si vymiešame múku s práškom do pečiva, pridáme kakao, mleté orechy a túto suchú zmes zľahka primiešame k ostatnej zmesi.
- Rozdelíme do dvoch foriem a dáme piecť na cca 35 – 40 minút.
- Hotové korpusy necháme vychladnúť a potom každý prekrojíme.
- KRÉM si pripravíme tak, že v miske nad parou rozpustíme čokoládu s kávou. Samostatne si vyšľaháme mascarpone s cukrom, pridáme mierne vychladnutú kávovú čokoládu a prešľaháme. K tejto zmesi prišľaháme na vysokých obrátkach ešte smotanu. Nie príliš veľa smotany, aby krém nebol riedky.
- Každý korpus môžeme pofŕkať kávovým likérom, potrieme ho lekvárom a kávovým krémom. Takto naukladáme všetky korpusy na seba a celú tortu ešte obtrieme zvyšným krémom dohladka. Uložíme do chladničky.
- Recept na polevu som objavila u Lindy Lomelino na mojom obľúbenom blogu Call me cupcake a polevu si pripravíte len zmixovaním cream cheese s cukrom a pridávate mlieko, aby ste dosiahli želanú konzistenciu polevy (ani príliš hustá, ale ani nie príliš riedka, lebo by vám hneď stiekla).
Tortička chutí najsamfasa na druhý deň:))) Dobrú chuť!
Líza says
pastva pre oči! 🙂 môžem sa spýtať, čím presne je torta zdobená? vidím tam celý badián, kúsky čokolády a niečo, čo vyzerá ako orechy (alebo iné) v čokoláde…
Renata Novota says
Tortu som upiekla, darovala, ochutnala a nemala slov. Môžem s istotou povedať, že to je tá najlepšia torta akú som jedla. Ďakujem pekne za receptík a určite vyskúšam aj ďalšie tvoje nápady. Mnam!
Amy Palmer says
This lists in translation as „Spelled Flour“. Could this mean Spelt Flour?
The story of a cake says
yes, spelt flour??
Lenka says
Konečne som upiekla už aj túto tortu, manželovi k narodkám. Pochvala od brata – už môžeš piecť aj profesionálne, lebo čo torta, to chutná torta. Ja si to samozrejme nemyslím, moja ani zďaleka nebola taká krásna a úhľadná ako tvoja, ale chutná áno. Idem skúsiť ďalšiu…:)
Martina says
Torta bola famozna. Korpusy mi sice nevysli na vysku tak aby sa dali prekrojit (verzia 18cm forma) ale inak skvely! Vdaka za inspiraciu
Michaela says
Zdraviiiim, kde ste našli recept na 18cm formu? Ja ho nikde nevidím :/